Zaštita od UV zraka od sad u pilulama!

Kako se zaštiti od štetnih UV zraka na plaži?

Samo dobro negovana koža može podneti iskušenja sunčanja. Potrudite se da pre izlaska na sunce vaša koža bude odnegovana i hidrirana, naročito ako imate suvu kožu. Ako želite da vam se boja dobro „primi” i sačuva, izlažite se suncu postepeno, i dozirano. Ovo je, uostalom, i jedini pametan način izlaganja suncu.

Najbolji savet tokom letnjeg sunčanog dana je da potražite hladovinu. Odeća koja prekriva telo je preporučljiva, kao i šešir i naočare sa UV zaštitom. Tokom dana ne koristite Kreme sa voćnim kiselinama ili retinolom – one izazivaju eksfolijaciju i čine kožu osetljivijom na sunce. Takođe se pokazalo da kreme za samopotamnjivanje – odnosno supstanca DHA koja se nalazi u njima – u dodiru sa UV zračenjem stvaraju slobodne radikale, pa je bolje da ih ne nanosite prilikom sunčanja. Kreme sa visokim zaštitnim faktorom (SPF+UVA) se podrazumevaju.

Nivea ove godine ima „nevidljivu” i osvežavajuću zaštitu u vidu dva spreja, a mi izdvajamo Nivea Sun Protect & Refresh Invisible Cooling Mist koji štiti od sunca, rashlađuje zahvaljujući kombinaciji mentola i etanola. Zgodan inovativni ventil omogućava da sprej radi i kada flašicu okrenete naopako. UVB/UVA filteri ponuđeni su u SPF varijacijama od 50, 30 i 20. Mi preporučujemo uvek iznad 30!

Mogu li se sanirati oštećenja na koži izazvana sunčanjem? Koža ima vlastite mehanizme oporavka, a aftersun kreme, naročito one s visokim sadržajem antioksidanata, mogu da joj u tome pomognu samo kada se redovno koriste. Topikalno (spoljno) nanošenje jačih doza vitamina E (2 odsto) i C (10 odsto) može da smanji opekotine. Popijte dva puta dnevno po 500 mg vitamina C.

Dr.Hauschka Med losion za telo sadrži 100% sveže ceđene i nerazblažene sokove lekovitih biljaka, brzo otklanja svrab i crvenilo, održava dobru hidrataciju i brzo umiruje.

U naporima da se dobije suplement – tableta ili kapsula koja će nas štititi od sunca – najviše obećava ekstrakt južnoameričke paprati Polypodium leucotomos za koji je dokazano da pomaže odbrani od oštećenja kože izazvanih UV zracima uključujući i karcinom kože.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Istraživanja na Ijudima su dokazala da Polypodium leucotomos smanjuje upale i sprečava mutacije ćelija i fotostarenje”, kaže Lesli Boman (Leslie Baumann), poznata doktorka, dermatolog iz Majamija. Osim redovne upotrebe, dr Boman navodi i svoj trik za zaštitu: „Jedan sat pre izlaska na sunce, popijte tri Heliocare kapsule”.

Edukacija: Profesionalni vlasuljar i frizer. Usavršavanje: 2010.godine Usavršio Nadogradnju kose (keratin, clip on, šivenje) Hobi: Pisanje o kosi i preparatima za kosu.

Posetite Frizerski Portal!

efriyerlogo