Viski

whiskeyViski se proizvodi od žitnog alkohola ( destiliranog iz žitarica, najčešće ječma i kukuruza). Četiri zemlje su najveći proizvođači viskija: Britanija, odnosno Škotska, Irska, Kanada i SAD. Dok su Irski “Whiskey”, Škotski “whisky” i američki “Burbon” sasvim specifični, kanadski viski i američko-kanadski “rye whiskey” prilično su bezlični i blagi, pa stoga i najprimerniji kao podloga koktelima.

Od škotskih blendova (blended whiskies – mešani viski) kod nas su najpoznatiji Johnny Walker, Black and White i Teachers. Mnogi škotski blendovi proizvode se u dve varijante, običnoj i de luxe. Tako npr. postoje Johnny Walker Red label i black label. Deluxe blendovi sadrže, naravno, veći postotak skupih maltova (slada). Najpoznatija su imena Ballantines i Chivas Regal.

Maltovi se nikad ne mešaju u koktele. Poslužuju se s ledom, s običnom vodom ili sa sodom u niskom tambleru. (ili u čaši old fashion). Pravi ih englezi ne mešaju čak ni s vodom i piju ih iz likerskih čaša!

Na isti način se serviraju blendovi, pre svega oni de luxe.

Kada nabavite irski viski, ne propustite priliku da pripremite irsku kafu. Otkrićete da se nijedno drugo žestoko piće ne pomeša sa crnom kafom na tako savršen način kao irski viski.

Tajna burona je u bačvama od paljene hrastovine u kojima mora ostati najmanje četiri godine. Uz to burbon mora sadržati u sladnoj kaši najmanje 51 % kukuruza.Ni burbon nije uvek čist – single malt. Mešani burboni vrlo su popularni, a za neke koktele predstavljaju idealnu podlogu. Čist burbon se servira s mnogo leda, ili s malo vode.

Edukacija: Profesionalni vlasuljar i frizer. Usavršavanje: 2010.godine Usavršio Nadogradnju kose (keratin, clip on, šivenje) Hobi: Pisanje o kosi i preparatima za kosu.

Posetite Frizerski Portal!

efriyerlogo