Svetski Najvredniji tepisi

Skupi Affair

Predivni persijski tepih je prodat za 33,7 miliona dolara na aukciji u Sotbiju Vašingtonu ovog meseca. Transakcija koja zavređuje mesto u knjigama, kao najskuplji tepih / ćilim prodan putem aukcije u istoriji.

Srp-Leaf tepih datira još iz 17. veka, a ukrašen je predivnim ukrasima od cveća koji se retko viđaju. Retki ćilim je od 6 metara, ukrašen je tehnikom koja je usavršena tokom Safavid dinastije u Persiji.

Tepih je bio u skladištu decenijama u Corcoron galeriji umetnosti. Pre toga, retki artefakt pripadao je Vilijamu Klarku, a taj američki senator je donirao veliku zbirku likovne umetnosti i ćilima u galeriju nakon njegove smrti 1925.

“Mislila sam da taj ćilim može da se proda za 10 do 15 miliona dolara. Niko nije ocekivao da ćemo da ga vidimo na tržištu. “, kaže Meri Džo Otsea, aukcionarKA za tepihe i ćilime u Sotbiju.

Persijski resursi

Zadnjih godine sve je veći broj kolekcionara tepiha iz 16. i 17. veka, pored ostalih umetnosti i artefakata iz tog vremenskog perioda. Mnogi od ovih kolekcionara su iz arapskih zemalja, zainteresovani za povratak vredne relikvije u svoje rodno mesto.

Ovo interesovanje se ne ograničava samo na kolekcionare, međutim – Luvr otvorio svoje Odeljenje za islamske umetnosti prošle godine, dok je u 2011, Metropolitan Museum of Art otvorio novi kanal za umetnost u arapskom delu sveta. Gugenhajm Abu Dabi je trenutno u izgradnji, dok Muzej islamske umetnosti u Dohi je već doživeo investiranja u islamska umetnička dela.

Neki od drugih vrednih tepiha sa visokim cenama :

• plava vaza Kerman list-dezen iz 17. veka tepih iz jugoistočnog Irana koji je prodat za 9,6 miliona dolara na aukciji u Christies 2010. “Njegove stabljike i crtež pojedinih biljaka odražava predivnu kreaciju majstora, bojenje je takođe toliko jednostavno ali tako čarobnog izgleda. To je naizgled jednostavan, ali opet neverovatan dizajn “, citat iz aukcijske kuće.

• svila Isfahan tepih prodat za 4,4 miliona dolara u Njujorku 2008. Mislili su da su napravljeni u ranim 1600-im. Ovaj poseban tepih je takođe dobio odlične kritike: “Njegov sjajan kvalitet je dokazan kroz suptilnu upotrebu četrnaest nijansa boja – važna razlika od osam do deset nijansi što je tipično za fine orijentalne tepihe. Svetle nijanse su dopunjene safirno plavom bojom, Skarlet i zelene površine koje zrače širom tepiha “.

Vrste persijskih tepiha

Kao što ste shvatili, postoji širok spektar tepiha koji postoje u Persijskom spektru tepiha, razlikuju se po lokaciji, veličini i načinu tkanja.

• Isfahan: Ovi tepisi su dobili ime po starom persijskom gradu, a prepoznatljivi su po svojim šarama prikazanim kao uvrtanje grana i cveća. Neki takođe opisuju scene lova i Drvo života.
• Tabriz: Nazvan po drugom najvećem gradu u Iranu, Tabriz tepisi dolaze u različitim veličinama i dezenima dekorativnih karakteristika, kao što su cveće, vaze, drveća ili medaljona.
• Kerman: Kerman tepisi prvenstveno imaju vaze, cveće i medaljone.

Edukacija: Profesionalni vlasuljar i frizer. Usavršavanje: 2010.godine Usavršio Nadogradnju kose (keratin, clip on, šivenje) Hobi: Pisanje o kosi i preparatima za kosu.

Posetite Frizerski Portal!

efriyerlogo