Što je to njega kose i kako znati koji preparati odgovaraju vašem tipu kose?

Kako pravilno brinuti o kosi, zašto se ona oštećuje te kako uistinu izgleda njegovana kosa? Poslušajte savjete o njezi kose.

Njegovana kosa=zdrava i lijepa kosa=vrijeme i osjećaj za nju=za sebe.

Ovo su neke od važnih činjenica o kojima bi trebalo razmisliti kada poželimo kosu s reklame. Vlasište i kosa odraz su našeg psihofizičkog stanja, kao i higijenskih ili estetskih navika.

Struktura:

Kosa je ukras svakog čovjeka, a poznavanje strukture stabljike vlasi dat će vam nova saznanja pri odabiru proizvoda za njegu kose. Vlas se sastoji od epidermalnih stanica koje oblikuju slojeve. To su: površinski sloj ili kutikula (cuticula), fibrilni sloj ili kora (cortex), moždina ili srž (medula). Kutikula je površinski sloj i štiti unutrašnju strukturu. Sastavljena je od plosnatih Ijuskica keratina. Kora je unutrašnji sloj i zauzima njezin najveći dio, dok je srž središnji sloj i kanal koji se proteže cijelom dužinom vlasi u njenom centru, ispunjen je naizmjenično spužvastom tvari i mjehurićima zraka, a ponegdjeje i prazan.

suprising_hair_care_tricks_1

Uzroci oštećenja:

Uzroci oštećenja kose mogu biti mehanički, kemijski, fizikalni, klimatski i biološki. Svatko od vas zasigurno se susreo bar s jednim ili više uzroka koji su oštetili vašu kosu, a da toga pri tome niste bili ni svjesni. U svakodnevnom radu s klijentima shvatio sam kako Ijudi neznaju brinuti o svojoj kosi zbog toga što ne poznaju njezinu kvalitetu, strukturu i teksturu. Isto tako, upuštaju se u razne “kućne radinosti” i nestručnim radom te lošim odabirom preparata i sl. oštećuju kosu. Pravilnu analizu kose dobit ćete kod frizera i s njim se posavjetovati o stanju kose, vašim željama i potrebnoj njezi. Važno je znati razliku između profesionalnih proizvoda, koji vam se nude isključivo u frizerskim salonima, i proizvodima koje možete naći u trgovini.

Preparati:

Profesionalni proizvod je visoko koncentriran i duže traje, ne taloži se i ispire se s kose, pruža jače i konkretno djelovanje, obuhvaća veći asortiman proizvoda i napravljen je prema visokim standardima. Proizvodi iz trgovina niže su kvalitete, količinski ih treba više nanositi na kosu, u sebi sadrže veliku koncentraciju silikona koji se talože i teško skidaju s kose, što otežava kvalitetu kemijskih procesa i sl. Dugoročnim korištenjem nekvalitetnih proizvoda dovodite u pitanje kvalitetu vlasišta i kose, i samim time ih oštećujete. Nestručnim rukovanjem električnim napravama (sušilo, figaro, pegla i sl.) svakodnevno tapiranje kose, češljanje tvrdim neobrađenim češljevima i četkama, vezanjem kose gumenim i plastičnim vrpcama mehanički se oštećuje i istanjuje kutikulu, kosa gubi sjaj, porozna je i slaba, te podložna daljnjim oštećenjima i predstupanj je za klimatska i kemijska oštećenja kose. Isto tako, nepravilna i nedostatna njega dovodi do raznih patoloških promjena na vlasištu zbog toga što je vlasište po prirodi toplo i vlažno, izloženo okolišu, lako se prlja i postaje pogodna površina za razvoj bakterija, gljivica i raznih parazita i klica koji uzrokuju bolest vlasišta kose. Odabirom šampona počinje njega kose, zatim prema potrebi | i stanju kose odabiremo regenerator, masku ili pakung, ampule, losione i sl.

Svaki problem može se riješiti kvalitetnim I proizvodima za kosu, a vi u toj priči imate I veliku ulogu, želite li se riješiti problema koji vas muči. Vaša uloga je da imate obvezu koristiti proizvod točno kako vam preporučio j frizer ili Ijekarnik, i puno strpljenja, jer trajanje tretmana je minimalno 3 mjeseca kako bih se problem sanirao. Nakon što ste riješili problem, vjerujem da ćete drugači razmišljati o njezi kose i samoj kosi kao jednom ukrasu na vašem tijelu. Isto tako želim vam poručiti da koristite kvalitetne preparate, kako se ne bi pojavio neki novi problem i kako biste uživali u Ijepoti svoje zdrave i lijepe kose, te s punim pravom mogli reći MOJA KOSA je NAJBOLJA:)

Edukacija: Profesionalni vlasuljar i frizer. Usavršavanje: 2010.godine Usavršio Nadogradnju kose (keratin, clip on, šivenje) Hobi: Pisanje o kosi i preparatima za kosu.

Posetite Frizerski Portal!

efriyerlogo