Šta je to ljepota – Promjena ljudskih ideala kroz istoriju

Na pitanje šta je ljepota, možemo odgovoriti samo, da je svako vrijeme, svaka zemlja, svaka civilizacija imala svoje specifičnosti i svi su oni dali svoj veći ili manji doprinos vječno promjenljivom shvaćanju ljepote.

U drevnom Egiptu, prije više od 3400 godina, stilizirani lik kraljice Nefretete bio je upravo nenadmašivi uzor idealne ljepote.

Za talijane u doba renesanse “plava žena” značilo je i lijepa žena. Zato su mnoge tamnokose talijanke bojile svoju kosu.

Neki afrički narodi nalaze ljepotu u kićenju i ukrašavanju, naročito nakitom. Žene iz plemena Masai su nosile mnogobrojne ogrlice, narukvice i naušnice.

Danas je ljepota individuelno svojstvo koje ne poznaje nacionalne granice.

U našem rafiniranom vremenu sve se više formira shvaćanje o javnoj ljepoti, sjaju i uspjehu koji je u prvom redu vezan uz film. Za mnoge tog vremena, Sofia Loren je bila oličje ljepote. Međutim, za većinu nas danas, današnji je ideal prirodna ljepota koja zrači zdravljem, poletom i samopouzdanjem.


cartouchesuv3 danas-pojam-lepote-i-zdr masai renesansa sophia-l woman-in-indian-sari

 1. Slika: Boginja Egipta Nefertete
 2. Slika: Ideal lijepe i zdrave žene današnjeg doba
 3. Slika: Masai žena, ideal kićenja
 4. Slika: Plava žena renesanse
 5. Slika: Sophia Loren
 6. Ljepota ne poznaje narode i boju kože

Promjene u shvaćanju ljepote

S promjenama u modi mjenjaju se i naša shvaćanja o lijepom. Svako vrijeme imalo je svoje idealne oblike tijela. Venera Milska, po svojoj bliskosti prirodi bila je oličje grčkog klasičnog ideala ljepote. U Španjolskoj godine 1600., haljine su se širile od struka na dolje da bi ostavljale dojam bujnih bokova. Slike Francuskog slikara Ingresa pokazuju da se oko godine 1800., struk popeo naviše. Visoki struk naglašavao je oblik grudi.

U drugoj polovini 19. stoljeća područije pažnje se mijenja. Suknje su skupljene pozadi preko specijalnog obruča da bi se istakao taj dio tijela. Šezdesetih godina muškarci su se oduševljavali novom modom, jer je popularna mini haljina sve više i više otkrivala noge.

Moderna žena dvadesetih godina smatra da su korzeti zastarjeli i odbacuje bujne oblike ženskog tijela iz početka 19. stoljeća. Modni ideal je biti vitak, a dječački izgled ravnih grudi – suvereno je vladao.

1 2 3 4 56

 1. Slika: Žene sa mini suknjama 1960-ih godina
 2. Slika: Venera Milska, grčki klasični ideal ljepote
 3. Slika: Ideal žene u drugoj polovini 19 stoljeća
 4. Slika: Ideal žene u Španjolskoj u 17 vijeku
 5. Slika Francuskog slikara Ingress-a, ideal žene početkom 19 vijeka
 6. Slika: Današnja moderna žena

Autor: Ann Craig
Prevela: Jasna Marković-Piljić

Edukacija: Profesionalni vlasuljar i frizer. Usavršavanje: 2010.godine Usavršio Nadogradnju kose (keratin, clip on, šivenje) Hobi: Pisanje o kosi i preparatima za kosu.

Posetite Frizerski Portal!

efriyerlogo