Šta je to Kratinska Nadogradnja Kose?

Keratinske ekstenzije su jedan od poznatih tipova nadogradnje kose. Postoji više tipova nadogradnje kose, ali ćemo se mi u ovom članku držati keratinske nadogradnje kose. Keratinska nadogradnja kose je dugotrajniji tip nadogradnje i može se nositi zavisno od brzine rasta klijentove kose. Period nošenja takođe zavisi i od održavanja ekstenzija i pravilno rukovanje njima. Ekstenzije za kosu su veoma efikasan i brz način da sebi nadoknadite prirodne nedostatke poput, slabe i tanke kose, i kose koja nikad da postigne željenu dužinu. Ekstenzije za kosu mogu biti od raznih dužina (45,55,60,65,70,75 santimetara).

Koliko dugačku kosu trebate nadograditi?

Ovo je deo problematike koju dobar frizer treba da obavi profesionalno. Da bi postavljali keratin ekstenzije potrebno je da prođete određenu obuku i da imate iza sebe dosta sati treninga na lutkama i na živim klijentima. Dobra nadogradnja je ona nadogradnja kose koju niko pa ni kolega frizer ne može primetiti da nije vaša kosa. Dužinu nadogradnje frizer treba odrediti po sledećim faktorima:

  • Dužina vaše kose
  • debljina vaše dlake
  • Vaša građa i visina
  • Vaše zanimanje (Profesionalno opredeljenje)
Dužina Kose

Od dužine vaše kose zavisi koliko smete da produžite kosu, a da ona izgleda prirodno i da je prelaz blag. Ne trebate pribegavati apsurdima da na kratki paž nadogradjujete klijentu kosu od 60cm na duže. Koliko god se trudili ta nadogradnja će izgledati neprirodno i neukusno. Ako klijent ima kosu ispod ramena i popriličnu svoju dužinu, onda vi tu imate prostora da nadogradite duže ekstenzije i postignete veću dužinu.

Debljina dlake

Od debljine klijentove dlake zavisi koliko smete pramenova nadograditi da ti pramenovi ne prave preveliku težinu i ne kidaju klijentovu kosu pod opterećenjem. Ako klijent ima tanku i retku kosu, onda pribegavajte metodi da hvatate deblje pramenove sa klijentove glave da bi se težina njegovog pramena i nadograđenog pramena izjednačila.

Građa i visina klijenta

Građa je veoma bitan faktor u odlučivanju koliko ćete dugačku nadogradnju postaviti. Ako je klijent niska osoba, onda nikako nećete postavljati kosu od 70cm jer će na kraju klijent sesti na kosu i kosa će je progutati. Niskim osobama u pravilu ne stoji previše duga kosa. Za visoke ljude iskoristite kontra pravilo i nećete pogrešiti.

Zanimanje klijenta

Zanimanje klijenta je veoma važno takođe u odlukama koje ćete vi kao frizer doneti. Ako je klijent sportista kome će u sportskim aktivnostima smetati kosa, onda definitivno trebate razmisliti o tome da tog klijeta odgovorite od predugačke nadogradnje kose jer se neće moći izboriti sa tolikom kosom i svojim profesionalnim aktivnostima. Ako se klijent bavi ozbiljnim i državnim postovima, takođe nećete pribegavati neukusnim dužinama i razlikama, nego ćete to ukusno uskladiti.

Da li je kosa prava?

Najbolje je kupovati kosu od proverenih distributera koji garantuju 100%-tnost kupljene kose da je prava. SOCAP je jedan od brendova koji vam garantuju sigurnost. Sigurnost vam takođe nudi da se opredelite za opciju da vi otkupljujete kosu i tako znate iz prve ruke šta nadograđujete. Veština obrade sirove otkupljene kose se zove vlasuljarstvo i to tome možete pročitati više na tom članku. Ne pokušavajte sa sirovom kosom raditi ako nemate vlasuljarskog iskustva. Desiće vam se da nećete moći pravilno uvezati, očistiti, ofarbati tu kosu. Tako ćete izgubiti mnoštvo para i vremena.

Koliko keratin šteti kosi?

Zabluda je čuti od frizera da ne šteti. Najveće oštećenje se dešava tako što kosa puca nnja i povlačenja pri spojevima gde se veže sa ekstenzijom pri uticajima pranja sušenja i povlačenjem pri feniranju kose. Ko je nosio više puta nadogradnju sigurno će vam reći da je ostala bez puno kose i da je dosta kose ispucalo. Ali, to je sve deo mučenja za vašu lepotu. Ko voli dugu kosu, taj i trpi, tako kažu.

Koliko pramenova ispadne tokom vremena?

Ispadanje pramenova zavisi od kvaliteta keratina, kvaliteta urađenog spoja, kozmetike koju trošite za pranje i održavanje kose pod nadogradnjom. Normalno je da vam ispadne oko 5-10 pramenova u toku 3-5 meseci nošenja. Nenormalno je kad vam ispadne preko četvrtine stavljenoh i kad se ta razlika vidi.

Koliko košta nadogradnja kose?

Cena je zavisna od salona do salona. Prosečna cena je oko 2 eura po pramenu sa ugradnjom. 100-200 pramenova od 200 – 400 eura. Nije jeftina investicija, ali se isplati ako nikad niste imali dugu kosu. Život je ipak jedan.

Ovde smo obradili osnevna pitanja u temi šta je to keratinska nadogradnja kose. Pratite moje članke i saznajte više, komentarišite me i lajkujte ako vam se sviđaju moji tekstovi. Dobro razmislite ko ima kakve kvalifikacije što se tiče nadogradnje kose i kome ćete dati svoju glavu u ruke!

Edukacija: Profesionalni vlasuljar i frizer. Usavršavanje: 2010.godine Usavršio Nadogradnju kose (keratin, clip on, šivenje) Hobi: Pisanje o kosi i preparatima za kosu.

Posetite Frizerski Portal!

efriyerlogo