Šta bi se desilo kada se nikad nebi šišali?

Tipična ljudska kosa se ​​sastoji od osnivice tj. dlake, koja viri iz kože, i koriena, koji je usađen u folikulu, ili kožnu jamu, ispod površine kože. Kosa je mrtvo tkivo i sastoji se od keratina i srodnih proteina. Folikul dlake je cjevast i izgleda kao džep koji se sužava.

Vi verovatno mislite da ako se nikad nebi šišali , da bi kosa samo rasla i rasla i ko zna kolika bi na kraju bila. To nije tako jednostavno kako ste mislili. Vaša kosa zapravo ne raste ravnomerno i stalno. U svakom trenutku, neki od vaših korena dlaka ( oko 15 posto otprilike) su zapravo u stagniranju i kosa ne raste iz njih. Oko tri meseca, nema nikakve aktivnosti u tim folikulama, što znači da kosa na tom delu glave ne raste ta tri meseca. Svaki dan gubite kosu , bilo zbog normalnog opadanja ili zbog oštećenja. U proseku , oko 50-100 vlasi izgubite svaki dan.

primary_haircut

Kosa na glavi raste oko pola centimetra mesečno, nekome i centimetar, a imaju u proseku život od dve do šest godina. Iz ovog možete shvatiti da kosa u proseku treba da raste više od 72 santimetra u tom vremenskom periodu.

1cm x 12 mjeseci x 6 godina = 72 cm

S obzirom da nekim ljudima kosa raste brže i da možda ima duži vek trajanja, nekome može narasti i do 2-3 metra ali su to retki slučajevi.

Zanimljivo je međutim napomenuti, da je u Ginisovoj knjizi rekorda bilo prikazano par impresivnih slučajeva. Godine 1993 , Dian Witt Massachusetts , navodno je imala pletenicu dugu 3,4 metra, a 1994 godine, Mata Jagdamba iz Indije nosila je kosu trinaest metara dugu. To su naravno ekstremi koje je teško dostići.

 

Edukacija: Profesionalni vlasuljar i frizer. Usavršavanje: 2010.godine Usavršio Nadogradnju kose (keratin, clip on, šivenje) Hobi: Pisanje o kosi i preparatima za kosu.

Posetite Frizerski Portal!

efriyerlogo