Smanjivanje grudi

breast_enhancement.1Vrši li se ova operacija i iz zdravstvenih a ne samo estetskih razloga?

Svakako. Žene sa izrazito velikim spuštenim i mlohavim grudima (kod kojih svaka dojka može težiti i do 2kg), nose težak teret u neugodnom položaju. Pošto im veličina grudi smeta u svakom većem naporu, takve žene se veoma brzo zamaraju i sklone su bolestima kičme. Ponekad imaju poteškoća u spavanju, a često im je koža nadražena ispod grudi i na ramenima, gdje se naramenice grudnjaka urezuju u meso. Znači sve to, povrh neugodnosti što imaju suviše nečeg što je lijepo, kao i teškoća da nađu odgovarajuću odjeću. Kirurzi plastičari su puni razumijevanja kad je u pitanju takva operacija.

Koje su najbolje godine za ovu operaciju?

Ova operacija se može izvesti nakon završene šesnaeste ili sedamnaeste godine. Osamdeset posto žena koje joj se podvrgavaju ima taj problem već od puberteta, tako da se ona najčešće izvodi kod djevojaka koje su mlađe od 20 godina. Međutim, i žene u dvadesetim, tridesetim, četrdesetim pa čak i pedesetim godinama podvrgavale su se toj operaciji, jer se tek tad otkrilo da se taj nedostatak može otkloniti.

Kako se operacija izvodi?

Iako je to u osnovi sasvim lagana operacija, sama je operativna tehnika nešto kompliciranija od operacije kojom se povećavaju grudi. Vrši se pod potpunom anestezijom i traje 4 do 5 sati. Kirurg napravi rez u obliku slova T od prijevoja dojke prema bradavici. Kroz taj otvor se vadi suvišno tkivo, a zatim reže i suvišna koža. U mnogim slučajevima potrebno je i premjestiti bradavice, iznad njihovog prijašnjeg položaja.

Koliko je vremena potrebno za ozdravljenje?

Pacijentica ostaje u bolnici oko 10 dana, u velikim zavojima oko 3 tjedna, a potom se odstranjuju šavovi. Za to rijeme ne smije pomicati ruke više nego što je prijeko potrebno i mora nositi specijalni grudnjak oko 3 mjeseca.

Kakve komplikacije mogu nastati?

Opasnost od raka, od kojeg strahuje većina žena, nakon ove operacije ne postaje veća no što je bila. Kao i prilikom operacije povećanja grudi, može doći do infekcije i pojave bolova. Najozbiljnija komplikacija do koje može doći je gubitak transplantirane grudne bradavice kao posljedica infekcije. Druge, manje ozbiljne komplikacije su gubitak osjetljivosti na bradavici ili na ostalim djelovima grudi. U većini slučajeva, osjet dodira će se vratiti 6 mjeseci nakon operacije.

Hoće li ostati vidljivi ožiljak?

Hoće, to je neizbježno, jer rez nije samo u prijevoju dojke, već ide skroz do bradavice. Rez oko nove bradavice je manje uočljiv. U svakom slučaju, mnoge žene imaju rađe ožiljak nego suviše velike grudi.

Edukacija: Profesionalni vlasuljar i frizer. Usavršavanje: 2010.godine Usavršio Nadogradnju kose (keratin, clip on, šivenje) Hobi: Pisanje o kosi i preparatima za kosu.

Posetite Frizerski Portal!

efriyerlogo