Šargarepa: Koliko je uistinu zdrava i korisna?

Slatka i hrskava, šargarepa je bitan deo vegetarijanske ishrane. Šargarepa u suštini spada u korenske biljke u porodici Apeaceae ili Umbelliferrous u kojoj su takođe biljke poput peršun, pastrnjak, mirođija, kim itd. Biljka šargarepa se sastoji od vrha na kojem je zeleno čipkasto lišće i duguljastog narandžastog korena koji je jestiv. Veruje se da je ova biljka otkrivena čak pre 5000 godina. Bili biste iznenađeni kada bismo vam rekli da su tadašnje vrste šargarepe bile crvene, crne, žute, bele i najvećim slučajem ljubičaste, sve osim narandžaste. Avganistan je zemlja gde je prvobitno šargarepa uvedena u poljoprivrednu kulturu i bila je ljubičasta sa žutom unutrašnjosti. Svoju današnju boju su dobile u Holandiji u srednjem veku, i dan danas su zadržale tu boju kao svoju primarnu.

Pored svog finog ukusa, šargarepa sadrži visok postotak beta karotena i još mnogo drugih vrednih i zdravih vitamina kao što su Vitamin A, minerali i antioksidansi. Šargarepa je lekovita biljka a svoj najveći uticaj ima na zdravlje očiju, kože, probavnog sistema i zuba. Nema sumnje žašto je zec izabrao baš šargarepu za omiljenu biljku i ojačao svoju brzinu, energiju i inteligenciju uz šargarepu.

Šargarepa se često koristi u terapijama sokovima protiv raznih obolenja. U suštini, šargarepa je rastući lek koji je potrebno samo uzeti i ucediti i lečiti se sa njim. Ova biljka se može i kuvati i jesti presna u svakom obliku. Supa sa šargarepom je odlična baza vitamina pred zimu gde ćete ojačati svoj organizam koji treba da se brani od bakterija.

Da li je šargarepa zdrava?

Ova biljka ima zanemarivo malo kalorija i uopšte nema masti. Čak šta više daće vam neophodne doze vitamina A i minerala. Ispod pročitajte koliko je šargarepa zdrava za kožu, kosu i sveukupno zdravlje.

1. Zdravlje očiju:

Šargarepa je odlična za oči, zahvaljujući ogromnoj količini beta karotena i vitamina A. Beta karoten oboljšava noćni vid kod oka i štiti oči od obolenja poput glaukome, makularne degeneracije i senilnih katarakti. Takođe je koristan za noćnu slepoću. Studije su pokazale da redovnom konzumacijom beta karotena, smanjujete rizik od makularne degeneracije za čak 40%.

2. Kardiovaskularni sistem:

Šargarepa sadrži većinu antioksidansa koji prave zaštitni štit za vaše srce. Studije su pokazale da konzumiranjem hrane bogate karotenom, smanjujete rizik od srčanog udara. Pored toga što je ekstremno bogata beta karotenom, šargarepa takođe sadrži alfa-karoten i lutein. Redovnim konzumiranjem šargarepe štitite svoje srce od oksidativnih oštećenja, i povišenog holesterola u krvi. To je zato što sadrži rastvorljiva vlakna koja se vezuju uz kiseline.

Edukacija: Profesionalni vlasuljar i frizer. Usavršavanje: 2010.godine Usavršio Nadogradnju kose (keratin, clip on, šivenje) Hobi: Pisanje o kosi i preparatima za kosu.

Posetite Frizerski Portal!

efriyerlogo