Pšenične klice

psenica-skrob_141357.jpg.axdPšenica se upotrebljava u ishrani na više načina, bilo da je prerađena u razne vrste brašna ili kao kuvano zrno. Međutim vrlo retko se upotrebljava u svom najhranljivijem i najlekovitijem obliku – kao pšenične klice koje su izvanredne i pripisuju im se čudotvorna dejstva.

Zbog svojih svojstava nezamenljive su kao sredstvo za jačanje i otklanjanje umora kod sportista, dece, trudnica i svih ostalih.

Istraživanja su pokazala da pšenične klice u odnosu na belo brašno sadrže 700 puta više magnezijuma, 5 puta više kalcijuma i 12 puta više fosfora. Slična je situacija i sa drugim mineralima i vitaminima B i E.

Organski fosfati, koje sadrže pšenične klice, neophodni su onima čije je stanje loše, ili čijim mišićima treba snage. Izuzetno su bogate magnezijumom koji je pravo antikancerogeno sredstvo, a vrlo je značajan za mišiće, srce i druge organe ljudskog tela i povećava prirodni imunitet. Magnezijum je vrlo važan i za dijabetičare. Pšenične klice sadrže i dosta fosfora, koji je uz kalcijum, osnovni gradivni materijal organizma od koga se stvaraju kosti, zubi, kosa i nokti. Uz to sadrže kalijum karbonat, gvožđe, cink, koji obnavljaju krv.

Jednostavno rečeno, pšenične klice su odlično sredstvo protiv mnogih bolesti i tegoba. Značajne su i u borbi protiv depresija, jer osvežavaju nervni sistem, pa čak i celebralni. Ulje, koje se nalazi u pšeničnim klicama, pomaže probavu i sprečava zatvor.

Pšenične klice se veoma jednostavno uzgajaju. Nabavite zdravu pšenicu, pročistite je i isperite pod mlazom vode, a zatim je stavite u neki sud. Prelite vodom i stavite na toplije mesto. Može to biti kuhinja ili prostorija koja se greje. Veoma važan je i uslov da stoji na tamnom mestu i da ne bude izložena direkno ni prirodnoj ni veštačkoj svetlosti.

Kada se na pšenici pojave mali beli vrhovi (kada počne da klija) gotova je za upotrebu. Zimi se to dogodi za dva dana, a leti za dan. Tada je dobro isperite i jedite.

Klijanje aktivira svu sunčevu energiju nagomilanu u zrnu. Treba ih jesti istog dana kada proklijaju, a možete to učiniti i sledećeg dana ako je prethodno ponovo isperete. Posle tog vremena nisu više za upotrebu.

Što se količine tiče, biće vam dovoljno 3-4 kašike za jedan dan. Možete upotrebiti nekoliko posuda, tako da svakog dana imate sveže pšenične klice. Što se perioda korištenja tiče nema kontraindikacija, ni po periodu uzimanja ni po količini. Bilo bi korisno da uzimate svakodnevno cele godine, naročito zimi i u proleće kada vam nedostaje svežeg voća i povrća.

Edukacija: Profesionalni vlasuljar i frizer. Usavršavanje: 2010.godine Usavršio Nadogradnju kose (keratin, clip on, šivenje) Hobi: Pisanje o kosi i preparatima za kosu.

Posetite Frizerski Portal!

efriyerlogo