Prehlada, Grip i upala sinusa

Pregnant woman with strong pain of stomach and nausea sitting in bathroomKod ovih stanja treba mešavinu jabukovog sirćeta i meda sa vodom uzeti tri puta dnevno. Ako osetite da bi vam prijalo i više uzmite slobodno i šest puta dnevno. Prehlade izazivaju virusi koji su neotporni na toplotu, pa se sa padom spoljne temperature i oni brže razvijaju. Ovi virusi su uglavnom uvek prisutni u nosnoj šupljini. Kada se telo ohladi, a najčešće to dolazi od nogu, nadražaj hladnoće deluje preko vegetativnog nervnog sistema na cirkulaciju krvi u sluzokoži nosa, koja slabi i dovodi do snižavanja temperature. To pogoduje virusima koji prodiru u telo i razmnožavaju se prouzrokovajući kijavicu. Prehlade počinju opštim lošim stanjem koje prati drhtavica. zamor, bol u mišićima i gubitak apetita, a odmah za tim nos se zapuši, oči suze…

U narodu se kaže: “Ako lečiš kijavicu prođe za nedelju, a ako ne lečiš prođe za sedam dana”. Razmišljao sam da li se kijavica može saseći u korenu.

Znajući kako nastaje, mislio sam da treba reagovati u oblasti nosa. Pokušao sam i uspelo je.

Na prve znake prehlade treba napraviti mešavinu jabukovog sirćeta i vode 1:1 (jedna kašičica jabukovog sirćeta i jedna kašičica vode). To stavljati po nekoliko kapi u obe nozdrve ili unutrašnjost nosa nakvasiti ovom mešavinom pomoću štapića za uši i ušmrkivati da bi prodrla dublje u nosnu šupljinu. Ako se odmah reaguje, sprečava se kijavica. U slučaju da se prehlada razvije, stavljajte ove kapi i uzimajte napitak kako je rečeno i nevolje prolaze za dan ili dva sa mnogo blažim simptomima. Koristiće i parenje nogu i topli napitci.

Ranije sam i sam dobijao često prehladu. Bio sam danima vezan za postelju, dok bi mi oči strašno suzile. Od kada koristim jabukovo sirće, prehlade su mnogo ređe, a ako reagujem na vreme, kod prvih znakova odmah prestaje. U slučaju da obolim, prehlada obično prođe za dan ili dva sa neobično blažim simptomima i bez ležanja. Uzimanje jabukovog sirćeta i meda sa stavljanjem rastvora u nos, pokazalo se efikasnim i kod ostalih, kojima sam to preporučio. Neki moji prijatelji su stavljali i čisto jabukovo sirće u nos hvaleći se da su prehladu uništili trenutno.

Kod dece treba koristiti blaži rastvor za nos. Ja koristim za sina (6 godina) jedan prema dva, a za ćerku (godinu dana) 1:3 ( na jednu kašičicu jabukovog sirćeta dođe tri kašike vode). Ovo se odnosi na domaće sirće. Ako se koristi industrijsko, onda ga treba više razblažiti.

Kapi za nos koje se obično propisuju u ovakvim slučajevima su toksične, pa predlažem da ih zamenite ovim rastvorom. Ovakvim načinom lečenja sprečićete eventualnu bakterijsku infekciju, pa nema potrebe da uzimate antibiotike.

Sve ovo se odnosi na gripozna stanja, kao i na upalu sinusa. Kod upale sinusa je neophodno žvakanje pčelinjeg saća. Već posle nekoliko minuta žvakanja dolazi do znatnog poboljšanja. Ako to radite 4-5 puta dnevno uz uzimanje napitka i kapi rešićete probleme sa sinusima najkasnije za dva dana. Da se upala nebi vratila, treba još desetak dana žvakati saće jednom dnevno. Ovo kažem za svaki slučaj, mada su jabukovo sirće i med dovoljni.

Kod ovih tegoba su značajne i inhalacije jabukovim sirćetom jer donose olakšanje i ubrzavaju lečenje.

Ovde treba obratiti pažnju na A i D vitamin, a anročito C. Korisno je uzimati C vitamin i u tabletama jer je dobro poznato da povećava otpornost na prehlade. Dobro će činiti i beli luk. Možete uzimati i poneki aspirin uz čaj (ovo važi samo za odrasle osobe).

Kod dece i mlađih osoba (do 20 godina), ne treba davati aspirine, a posebno kad obole od gripa ili malih boginja. Aspirin može da prouzrokuje u ovim slučajevima posledice na mozgu koje su najčešće fatalne (tzv. Rejov sindrom).

Edukacija: Profesionalni vlasuljar i frizer. Usavršavanje: 2010.godine Usavršio Nadogradnju kose (keratin, clip on, šivenje) Hobi: Pisanje o kosi i preparatima za kosu.

Posetite Frizerski Portal!

efriyerlogo