Misteriozne piramide u Egiptu

Boravak u Egiptu našim turistima poslednjih godina predstavlia sunbol za dobro letovanje po povoljnim cenama. Žbog strašnih vrućina, mnogi se ne usuđuju da napuste svoje letnje oaze i da se satima se truckaju drumovima koji ih vode do Kaira, grada piramida. Oni drugi, pustolovnog duha, u ovu zemlju odlaze isključivo kako bi do kraja razotkrili misteriju koju kriju naipoznatije građevine ljudske istorije.

Grandiozne i tajanstvene, piramide nikog ne ostavljaju ravnodušnim. One su se nekada nalazile u pustinji, daleko od Kaira. Sa širenjem grada, one su danas smeštene maltene iza solitera. Iako se dugo tvrdilo suprotno, naučnici smatraju da one zapravo i nisu grobnice, jer u njima nikada nisu pronađena tela, a da su vladari Egipta sahranjivani isključivo u Dolini kraljeva, 500 km dalje. Mnoga pitanja izazivaju i tuneli ispod platoa Gize, od kojih neki dosežu i 50 km i vidiljivi su svakom pronicljivijem oku.

Misteriozna umiranja i nesreće, koje su pratile otvaranje grobnice egipatskog faraona Tutankamona, dale su povoda stvaranju mita o prokletstvu faraona, o kojem se i danas prenose priče. Naime, legenda kaže kako će svako ko pokuša da ometa mir u kome počivaju mumije vladara starog Egipta, doživeti nesreću i umreti. I zaista. mnogi pljačkaši grobova, arheolozi i istraživači doživeli su misterioznu smrt. Najpoznatija je priča o dva britanska istraživača koji su dvadesetih godina prošlog veka pronašli ulaz u grobnicu Tutankamona i odlučili da krenu u ekspediciju koja bi razotkrila mnoge istine o svetu koji je odavno nestao. Sam proces otvaranja grobnice bio je praćen mnogim nesrećama, ali su uspeli da dođu do svog cilja. Pronašli su sarkofag sa neoštećenom mumijom, kao i ogromno blago neprocenjive vrednosti. Ipak, njihova sreća bila je kratkog daha. Prvo se finansijer celokupnog projekta smrtno razboleo i preminuo, a ista sudbina je dočekala i skoro sve radnike i asistente na projektu. Ovakav splet događaja je pokrenuo lavinu priča o prokletstvu piramida i svih onih koji su uznemirili duhove umrlih vladara. Moderna medicina je, pak, došla do sasvim drugačijih otkrića. Ispostavilo se da su na mumijama nađene smrtonosne gljivice koje su ubijale sve one koji su učestvovali u ekspediciji. I pored toga, ostale su neobjašnjene smrti u saobraćajnim udesima i mnogobrojna samoubistva ostalih koji su u piramidi boravili makar i kratko.

shutterstock_28525558_large_verge_medium_landscape

Drugi teoretičari zavere piramide dovode u vezu sa vanzemaljcima. U istraživanjima koja su pedesetih godina sproveli stručnjaci KGB-a, navodi se da je u jednoj od piramida pronađen pokopan vanzemaljski humanoid, dok je ispod piramide ultrazvučnim metodama otkriven misteriozni objekat o kome se i dan danas ništa ne zna, kao i da to nije jedini neidentifikovani objekat nađen u blizini čuvenih građevina.

Za Veliku sfingu, čuvara piramida, takođe se ispredaju razne legende. Njen tajanstveni, nadmoćni pogled već 5000 godina intrigira ljude, a naučnici tvrde da se baš ispod statue sfinge nalaze tajni prolazi koji vode u samu veliku piramidu. Takođe, veruje se da su ovi putevi namerno građeni poput lavirinta, tako da se ljudi u njima izgube ili vrate na polaznu tačku.

Edukacija: Profesionalni vlasuljar i frizer. Usavršavanje: 2010.godine Usavršio Nadogradnju kose (keratin, clip on, šivenje) Hobi: Pisanje o kosi i preparatima za kosu.

Posetite Frizerski Portal!

efriyerlogo