Med

Za med se slobodno može reći da je savršena hrana, lek i odličan izvor energije. Nema načina da izrazimo svu zahvalnost pčelama koje nam daruju tako savršen proizvod. One nepogrešivim instiktom proveravaju kvalitet cveća koje obilaze da bi pribavile nektar, birajući samo nezagađene biljke i cvetove. Možemo samo poželeti da bude što više pčela i da nam daju što više meda.

Med je najbolji izvor prostih šećera, a uz to vrlo bogat mineralima, oligoelementima, enzimima i vitaminima, tako da je u stanju da nadoknadi skoro svaki nedostatak koji se može javiti u našoj svakodnevnoj ishrani. Veoma povoljno deluje kod stomačnih i crevnih bolesti, depresija reumatizma, bronhitisa, kašlja, napetosti, umora, nesanice, nervoze, umornog srca, infekcija, rana itd.

honeyjarNeosporno je dokazano da bakterije ne mogu da žive uz med, zato što je med vrlo bogat kalijumom. Kalijum oduzima bakterijama vodu koja im je neophodna za život.

U americi su vršena ispitivanja svojstava meda tako što su kulture klica raznih zaraznih bolesti stavljene u med. Rezultati su bili fantastični. Već za nekoliko sati, najviše za nekoliko dana, ti mikroorganizmi su počinjali da odumiru.

Tako su klice koje izazivaju tifus uginule u periodu od 24 do 48 časova. Bacil dizenterije je uginuo za 10 časova. Isti je slučaj bio i sa bakterijama koje se povezuju za čitav niz bolesti. Slična saznanja stižu i iz Izraela gde se u mnogim bolnicama med koristi za lečenje otvorenih rana. Navodi se da med sadrži i supstance koje su veoma slične antibioticima. Pošto je med prirodni proizvod i deluje brže od mnogih antibiotika jer ga krv sa lakoćom upija, na otvorenoj rani ubrzava zarastanje. Med se sve više koristi u lečenju čira na želucu i drugih unutrašnjih rana jer upija kiseline i povoljno deluje na probavni trakt ispoljavajući antiseptičko i blago laksativno dejstvo.

U medu se nalazi: gvožđe, bakar, mangan, silicijum, hlor, kalcijum, kalijum, natrijum, fosfor i magnezijum. Odnos pojedinih minerala razlikovace se kod raznih vrsta meda zavisno od biljaka i mineralnog bogatstva zemljišta na kome rastu.

Med se ne prerađuje u telu jer su taj proces već obavile pčele sekretom svojih pljuvačnih žlezda i razložile šećer iz nektara u proste šećere, fruktozu i glukozu, što je vrlo značajno za ljude sa slabim varenjem, ili one kojima nedostaju enzimi za razlaganje šećera. Med je pre svega gradivna hrana, puna raznih materija, koje su potrebne za razvoj i regeneraciju tela. Isto tako, brzo daje neophodnu energiju, a da ne nadražuje zidove organa za varenje, jer se brzo i lako asimiluje. Sportistima i drugima koji naglo troše velike količine energije omogućuje brz oporavak. Najlakši je od svih šećera za bubrege, pa se zbog toga i drugih svojstava preporučuje bubrežnim bolesnicima. Med uvek čini dobro i nikad ne škodi ljudskom organizmu. Preporučuje se od prvih dana pa do zadnjih dana života. Poznato je da umiruje kašalj, poboljšava san, leči zapaljenje zglobova, kod bebe eleminiše grčeve i poboljšava varenje, jer sprečava previranje u organima za varenje itd.

Med sadrži značajne elemente za stvaranje nove krvi, a trudnicama pomaže da se kod deteta razvije dobar nervni sistem. Med je najbolje uzimati tako što se lagano topi u ustima, ili se razmuti u vodi, čaju ili mleku. Najbolje će biti da dan započnete sa čašom vode u kojoj ćete razmutiti dve kašike meda. Ako tome dodate jednu do dve kašike jabukovog sirćeta, imaćete pravi napitak zdravlja. To možete ponoviti nekoliko puta u toku dana i rezultati će biti iznad svakih očekivanja.

Zadnjih godina su se mogla čuti i takva mišljenja da med nema nekih posebnih kvaliteta i da uopšte nema prednosti nad industrijskim šećerom. Ovakvo mišljenje iznosim samo radi objektivnog informisanja čitaoca, mada sa takvim mišljenjem nikako se nebih mogao složiti.

Za razliku od toga nedavno sam prisustvovao Kongresu jugoslovenskih pčelara koji je održan u Kragujevcu. Bilo je tu poznavalaca pčela iz svih krajeva zemlje, od samoukih, do doktora nauka i svi su bili jedinstveni kada se govorilo o hranjivosti i lekovitosti meda i ostalih proizvoda koji se dobijaju iz meda. U svemu tome najveći značaj i lekovitosti pripisani su PROPOLISU.

Toliko je izrečeno lepih reči i pozitivnih iskustava da bi se o tome mogla napisati posebna knjiga. Na osnovu svega što sam godinama slušao o medu i na osnovu ličnog iskustva, slažem se sa pčelarima.

Naravno treba obratiti pažnju da li je med prirodan, da nije termički prerađivan, jer tako gubi deo vitaminske sadržine.

Edukacija: Profesionalni vlasuljar i frizer. Usavršavanje: 2010.godine Usavršio Nadogradnju kose (keratin, clip on, šivenje) Hobi: Pisanje o kosi i preparatima za kosu.

Posetite Frizerski Portal!

efriyerlogo