Kokteli – više od 200 koktela

Kokteli sa Viskijem kao osnovnim sastojkom

COWBOY KOKTEL

Tennessee-Cowboy-Cocktail-334x400

3-4 kocke leda,

2/3 viskija (whiskey),

1/3 slatke pavlake

U šejker stavimo led. Otopljenu vodu iz šejkera prospemo, dodamo sastojke koktela i izmiksamo snažno i kratko.

 

 

 

 

 

ARIA FRESCA KOKTEL cocktail greenwood

 

U šejker ulijemo:

1/3 vernuta

1/3 anizet likera ( anisette)

1/3 viskija

Snažno i kratko izmiksamo i serviramo u čaši za koktel.

 

STORMY KOKTEL (LONG DRINK)

2c568d53-920a-462b-9c0d-335863982acf

1 kockica šećera

4/5 škotskog viskija

(preporučuje se ballantine’s)

4/5 soka od pomorandže

2/5 soka od limuna

soda-voda

U čašu za belo vino stavite kocku šećera i ulijte viski. Kad se kocka dobro natopi, usitnite je pa dodajte sok od pomorandže i limuna. Čašu dopunite soda-vodom. Ukrasite tankim trakama kore od pomorandže i limuna.

 

ROYAL KOKTEL

WackyWilliam-Royal-Cocktail

4-5 kocaka leda

2/3 kanadskog ili domaćeg viskija

1/3 tripl seka

sok 1/3 pomorandže

Mixing glass napunite kockama leda. Ulijte ostale sastojke. Pažljivo pomešajte i procedite u niski tambler. Ukrasite kriškom pomorandže zakačene o ivicu čaše.

 

AFFINITY KOKTEL

 

 

affinity-cocktail-247x300(za jednu osobu)

4-5 kocaka leda

1/2 škotskog viskija

1/4 suvog vernuta

1/4 crvenog vernuta

2 kratka ušpricaja vlahovca

U mixing glass ubacite kocke leda, dodajte ostale sastojke redom kojim su navedeni pa pažljivo promešajte nekoliko puta kašikom kružnim pokretom od površine prema dnu čaše, zahvatajući pritom led. Gotov koktel procedite kroz stejner ( barska cediljka) u koktelsku čašu za suve mešavine.

 

CHAMPION KOKTEL

francee

4-5 kocaka leda

3/10 suvog vermuta

3/10 škotskog viskija

2/10 benediktina

2/10 tripl seka

Napunite šejker kockama leda pa dodajte ostale sastojke redom koji su navedeni. Dobijenu mešavinu ćete procediti kroz stejner u niski tambler preko 4-5 kocaka leda, što znači da ćete ovaj koktel poslužiti “on the rocks”.

 

BOBBY BURNS

( za jednu osobu)

bobby_burns4-5 kocaka leda

1/2 škotskog viskija

(po mogućnosti ballantine’s)

1/2 crvenog vermuta

3 kratka ušpricaja benediktina

Mixing glass dobro rashladite kockama leda pa uz pomoć strejnera ocedite nastalu vodu. Ulijte viski i vermut, dodajte benediktin pa promešajte barskom kašikom. Procedite u čašu za suve mešavine. Dobijeni koktel ukrasite tankom trakom limunove kore.

 

OLD PAD KOKTEL

 

th

4-5 kocaka leda

1/3 ražanog ili domaćeg viskija

1/3 suvog vermuta

1/3 istra bittera

U mixing glass stavite led, naspite viski, vermut i biter, pa pažljivo mešajte nekoliko sekundi. Procedite. Poslužite u rashlađenoj čaši za suve mešavine.

 

 

SOFIA KOKTEL

 

whiskey4-5 kocaka leda

1/3 kanadskog ili domaćeg viskija

1/3 šeri brendija

1/3 soka od pomorandže

Sastojke izmiksajte u šejkeru i procedite u koktelsku čašu. Operite limun, odsecite komad limunove kore veličine novčića pa je prelomite između palca i kažiprsta tako da limunovim sokom poprska mešavinu.

 

 

BRAINSTORM KOKTEL

 

brainstorm-cocktail-recipe-absolut-drinks

3-4 kocke leda

4/5 irskog viskija

2 kratka ušpricaja suvog vermuta

2 kratka ušpricaja benediktina

Sve sastojke pomešajte u koktelskoj čaši za suve mešavine. Ukrasite spiralom limunove kore.

 

 

 

KUM KOKTEL

 

cocktail_gelb1/3 škotskog viskija

1/3 soka od limuna

1/3 soka od pomorandže

tonik

Ovaj koktel se priprema u čaši iz koje se pije tj. u velikom tambleru u koji ćete uliti sve sastojke pa čašu dopuniti tonikom.

 

 

 

TEA KOKTEL

 

Iced-Tea-Cocktail4-5 kocaka leda

4/6 škotskog viskija

2/6 jakog nezašećerenog ruskog čaja

1/2 barske kašike šećera

Skuvajte čaj i dobro ga ohladite. Stavite led u mixing glass, preko njega šećer pa naspite viski i čaj. Dobro i dugo mešajte. Procedite u koktelsku čašu, ukrasite kriškom limuna i odmah poslužite.

 

 

POLLY’S KOKTEL

 

th

4-5 kocaka leda

5/6 škotskog viskija

1/6 soka od grejpfruta

1/6 tripl seka

Stavite led u šejker pa dodajte ostale sastojke. Promućkajte, procedite kroz stejner i poslužite u niskom tambleru.

 

 

BROOKLYN KOKTEL

 

c178

4-5 kocaka leda

2/3 ražanog ili domaćeg viskija

1/3 crvenog vermuta

1 kratki ušpricaj maraskina

1 kratki ušpricaj amara

U mixing glass stavite led, dodajte ostale sastojke, pažljivo promešajte nekoliko sekundi pa procedite kroz stejner u koktelsku čašu.

 

 

OLD FASHIONED KOKTEL

 

Cocktail-Old-Fashioned2-3 kocke leda

1 barska kašika šećera

4 ušpricaja vlahovca

5/5 burbona ili domaćeg viskija

trake limunove kore

kriška pomorandže

kriška limuna

3 trešnje

Sve sastojke redom, koji su navedeni, stavite u niski tambler, lagano promešajte i poslužite. Old Fashioned se preporučuje kao digestiv, ali može se poslužiti i pre jela.

 

SKY CLUB KOKTEL

 

Cherry Pie in the Sky Cocktail3-4 kocke leda

4/5 ražanog ili domaćeg viskija

sok jedne pomorandže

1 ušpricaj ruma

U mixing glass s ledom ulijte sok od pomorandže, pa viski i rum. Promešajte i procedite u čašu za vino.

 

 

 

ROB ROY KOKTEL

 

08ea06f0c7a8c14a88db2e8e048df1df

3-4 kocke leda

1/2 škotskog viskija

1/2 belog vermuta

1 kratki ušpricaj vlahovca

Kocke leda ubacite u mixing glass i mešajte dok se stranice ne ohlade. Uz pomoć stejnera ocedite nastalu vodu pa naspite viski, vermut i vlahovac. Kratko promešajte pa prespite u koktelsku čašu za suve mešavine. Za ukras u koktel uronite trešnju.

 

 

KOKTEL KALIFORNIJA

 

jager-cocktail4-5 kocaka leda

1/1 ražanog ili domaćeg viskija

1/2 likera od kruške

U šejker stavite led pa pripremite ostale sastojke. Uz pomoć stejnera ocedite u međuvremenu otopljenu vodu pa u rashlađeni šejker dodajte viski i liker od kruške. Dobro promućkajte. Procedite u šampanjsku kupu ili u čašu za belo vino. Ukrasite polovinom očišćene kruške nasečene na kriške.

 

 

 

ULIKS KOKTEL

 

th4-5 kocaka leda

3/6 burbona

2/6 istra bitera

1/6 crvenog vermuta

Sve sastojke promešajte u mixing glassu pa procedite u koktelsku čašu za suve mešavine.

 

 

 

 

ORIENTAL KOKTEL

 

oriental_passion4-5 kocaka leda

2/4 ražanog ili domaćeg viskija

1/4 crvenog vermuta

1/4 tripl seka

2 barske kašike svežeg soka od limuna

Ovaj koktel je potrebno pripremati u šejkeru izuzetno snažno nekoliko sekundi i procediti u čašu za belo vino. Može se poslužiti i “on the rocks” u niskom tambleru sa 4-5 kocaka leda.

 

 

MANHATTAN DRY KOKTEL

 

03a54111294a99f41197c408a53e4da14-5 kocaka leda

1/3 istra bitera

2/3 burbona ili domaćeg viskija

1 kratki ušpricaj vlahovca

Sve sastojke naspite u mixing glass preko leda. Procedite u koktelsku čašu za suve mešavine. Ukrasite maslinom.

 

 

 

MANHATTAN ORIGINAL KOKTEL

 

manhattan_cocktail14-5 kocaka leda

1/3 tamnog vermuta

2/3 burbona ili domaćeg viskija

1 ušpricaj vlahovca

U mixing glass stavite kocke leda, naspite viski i vermut pa dodajte vlahovac. Pažljivo promešajte barskom kašikom. Procedite u rashlađenu koktelsku čašu za suve mešavine.

Edukacija: Profesionalni vlasuljar i frizer. Usavršavanje: 2010.godine Usavršio Nadogradnju kose (keratin, clip on, šivenje) Hobi: Pisanje o kosi i preparatima za kosu.

Posetite Frizerski Portal!

efriyerlogo