Kokteli : Recepti i mere

cocktail-glasses-vector-592605

Kokteli će uvek imati isti izgled i ukus ukoliko se pridržavamo recepta. Da bi se napravio dobar koktel, potrebno je ne samo upotrebljavati prave sastojke iz recepta, nego se i strogo pridržavati navedenih mera. Važno je znati da se kod pripremanja barskih mešanih pića količina meri u gramima, a ne u centimetrima, što bi bilo logičnije s obzirom da se radi o tečnosti, jer se mešana pića ne pripremaju samo od pića nego se često koristimo i drugim sastojcima, kao što su voće, povrće, sladoled, šlag, šećer, med i sl.

Mešana pića, pripremljena po evropskom standardu mera, mogu zadržati svoju originalnost ako se pridržavamo recepta i mera. Mere se dele na četvrtinske i trećinske mere. Kod četvrtinskih i trećinskih mera je zajednička polazna mera 1/1 = 50 grama.

 

 

Četvrtinske mere su:

1/1 = 50 grama,

1/2= 25 grama,

1/4= 12 grama,

1/8=6 grama,

Trećinske mere su:

1/1= 50 grama,

2/3= 34 grama,

1/3= 17 grama,

1/6= 8 grama,

Desetinske mere su:

1/10= 5 grama,

1/5= 10 grama,

S obzirom na tehničke mogućnosti i cilj da napravimo što bolje mješano piće, razlikujemo četiri osnovna načina pripremanja:

  • direktno u čaši u kojoj serviramo,
  • u barskoj čaši (barglass)
  • u ručnom mešaču ili šejkeru (shaker)
  • u elektromikseru.

Pojedina mešana pića zbog svoje jednostavnosti i radi vizuelnog utiska, kada se pića slažu po specifičnoj težini i li kada se prave sa ledom, pripremamo direktno u čaši iz koje serviramo. Pri pripremanju mešanih pića na taj način, u receptima najčešće nalazimo oznaku TG ili TČ, što znači tambler glass ili tambler čaša.

U barskoj čaši pripremamo mešana pića koja je potrebno rashladiti ledom i koja su po receptu jednostavne mešavine sa dve tri komponente, što imaju zajednička svojstva, i nije ih potrebno mešati sa nekom snažnijom metodom da bi postala kompaktna.

U šejkeru, koji je zapravo osnovni alat u pripremi koktela, pripremamo ostala mešana pića koja treba dobro rashladiti i izmiksati ledom.

U elektromikseru pripremamo mešana pića koja u svom sastavu imaju komponente što će se uz pomoć miksera ili noževa usitniti, kao što su voće, povrće, sladoled i sl.

Čitaj više o Koktelima:  > Šta su to kokteli?

Edukacija: Profesionalni vlasuljar i frizer. Usavršavanje: 2010.godine Usavršio Nadogradnju kose (keratin, clip on, šivenje) Hobi: Pisanje o kosi i preparatima za kosu.

Posetite Frizerski Portal!

efriyerlogo