Kako stres utiče na vašu kosu?

Poznato je da stres može da uzrokuje opadanje kose ili da izubite celu kosu. Iako vam se nekad čini da je stres za sve kriv i da vam zbog njega opada kosa, nije uvek glavni uzročnik opadanja kose. Neke studije su pokazale da oštećenja DNK u ćelijama koje proizvode pigment snosi odgovornost za gubitak kose. Ali može li stres ubrzati proces starenja i ubrzati opadanje kose? Upravo sada, odgovor je diskutabilan.

Svi smo svedoci da su svi političari imali problema sa kosom, pogotovo predsednici zemalja. Možda zbog dugog perioda rada pod stresom, većina ljudi gubi postepeno kosu zbog raznih okolnosti a da je samo stres uzročnik, to je još uvek samo špekulacija. Studije su pokazivale različite rezultate i danas još uvek nauka slabo dapreduje u ovom sekoru medicine.

” Stres jer kasnite na posao ili imate težak posao neće uzrokovati da totalno izgubite kosu. Svakodnevni stres neće uticati na vaše telo na takav način da vaša kosa opadne. Potreban je neki veći zdravstveni problem da bi se to desilo. Nešto što vam uzrokuje gubitak sna, slab apetit i povećanje hormona stresa, kada ste podložni nervozi.

Normalna osoba ima oko 120,000-150,000 dlaka na glavi.

Obično , u bilo koje vreme , oko 90 % tih dlaka su u fazi rasta, rastu za oko  1cm svaki mesec. Ova faza traje dve do tri godine. Nakon tog vremena kosa ulazi u stanje mirovanja i 2 do 3 meseća će opadati i rasti nova, kao regenerativni proces obnavljanja. Poznato je da zgubimo oko 100 vlasi dnevno a da skoro i ne primetimo da smo je izgubili.

Šta uzrokuje gubitak kose ?

Mnoštvo stresora može uzrokovati da vaše telo počne odbacivati kosu. To se događa, kada postoji neka vrsta fiziološke promene u vašem sistemu. Na primer, isključivanje oralne kontracepcije. Ili gubitak više od 15 kilograma težine. Ova dešavanja će definitivno promeniti ravnotežu u vašem organizmu.

Drugi stresori mogu biti:

– Stroga dijeta, niskokalorična
– Niže razine estrogena nakon poroda
– Teška bolest
– Visoka temperatura
– Veće operacije
– Teške infekcije
Opadanje kose takođe još može uzrokovati: konzumacija lekova, bolest štitnjače, nutritivni nedostatci, kao što su vitamin D ili previše vitamina A.

Precizna dijagnoza stvarnog uzroka nije uvek laka. To je zato što kosa počne opadati tek 3 do 6 meseci posle nekog traumatološkog događaja. U cilju uspostavljanja dijagnoze korisno je znati kakvu ste traumu imali tri, šest ili čak devet meseci pre opadanja kose.

Edukacija: Profesionalni vlasuljar i frizer. Usavršavanje: 2010.godine Usavršio Nadogradnju kose (keratin, clip on, šivenje) Hobi: Pisanje o kosi i preparatima za kosu.

Posetite Frizerski Portal!

efriyerlogo