7 Pitanja za Frizera Kad dođete u Salon

Odgovarajuća frizura može mnogo toga učiniti. Može izdužiti i učiniti vaše lice mršavijim, naglasiti vaše lepe linije lica i učiniti vas deset godina mlađim. Pogrešna frizura takođe može negativno uticati na vas i srušiti vam samopouzdanje. Kako da izbegnete pre-kratko ošišan bob, nemoguće šiške koje nemožete naštimati niti isfenirati i ostali frizerki horori? Ovde će nam najbolji frizeri Holivuda otkriti kojih to sedam pitanja trebate postaviti frizeru pre nego što on počne raditi na vašoj kosi. Plus savet, reči koje nikad ne trebate govoriti kada sedate u frizersku stolicu.

sisanje

1. Da li će to dobro stajati na meni? 

Kada je Jeniffer Anniston sa svoje duge kose, preko noći prešla u asimetrični bob, žene su trčale do salona kako bi iskopirale njenu frizuru. 
Postavlja se pitanje da li je to preterano? Nakon svega ko ne bi voleo da izgleda kao zvezda? 

“Čak i poznati donose slike drugih poznatih svojim frizerima” reče stilista Robert Hallowell.

Ali setite se ovoga, šta na naslovnim stranama izgleda neverovatno dobro, ne znači da će tako izgledati i na vama!

“Frizura treba da se uklopi u vaš oblik lica, i u vaš stil i osobnost” reče stilista Adir Abergel, koja je radila sa Madonom i Jessicom Biel.

“Žene vide frizuru na nekoj poznatoj osobi, i hoće istu takvu da im se napravi iako im nikako ne stoji” reče Abergel.

Frizura treba da istakne vaše najbolje atribute a da sakrije vaše najveće mane. Ako vam neka frizura ne odgovara ali vam nekako pristaje, vaš frizer može prilagoditi verziju koja će vama pasati i svi će na kraju biti zadovoljni. 

“Ja uvek verujem u prilagođavanje klijentovim proporcijama kada pravim frizure” reče stilista za kosu Kim Kimble, koja je radila sa Beyoncé i Mary J. Blige. 

2. Koje su vaše preporuke?

Svi frizeri bi trebali imati sertifikat škole u kojoj su učili o kozmetologiji i proceni klijenta. Ako frizer i nema taj certifikat nije kraj sveta. Obuke su brze i efikasne i probajte nagovoriti svog frizera koji nema veštinu i certifikat da ipak upiše kurs.

Nedavno je guru za kosu Hallowell vratio sam sebe u učionicu kako bi unapredio svoje veštine. Pohađanje daljih kurseva i unapređivanje pokazuje da je frizer ozbiljan i da želi da napreduje u svojoj karijeri.

Jedna stvar se ne može dobiti u nijednom certifikatu – zadovoljna mušterija. 

Klijenti najčešće preporuče svog frizera kada im neko pohvali kosu, zato se držite stare reklame od usta do usta, reče Kimble.

Ako ste naišli na ženu sa odličnom frizurom i špijunrate je, “bukvalno je zaustavite na sred ulice i pitajte ko je njen frizer” Abergel preporučuje. 

 

3. Da li je tu frizuru teško za održavati?

Stepenasta bob frizura možda izgleda super po izlasku iz salona, ali ako ćete sate provoditi držeći četku i fen u rukama, onda ste krivo odabrali i bacili ste novac.

Ako ste mama, i nemate puno vremena za sebe “recite svom frizeru koliko ste vremena spremni da provedete na svojoj kosi” Abergel preporučuje. 

Ako imate malo vremena za svoju kosu, predložite svom stilisti da vam ošiša kosu tako da je možete namestiti samo sušenjem.

4. Kako ću ja stilizovati ovu frizuru?

Zamolite svog frizera da vam objasni način na koji možete uređivati frizuru koju vam planira uraditi.

“Ja imam klijente koji misle da feniraju kosu a u suštini samo troše toplinu iz fena, bez rezultata” reče Hallowell.

Kada razmišljate o novoj frizuri, uvek imajte na umu da morate obratiti pažnju na to kakav vi imate tip kose, da li je ona tanka, srednje tanka, debela, ravna, kovrdžava, ravna ili valovita.

Ako želite frizuru koja najbolje izgleda na ravnoj kosi, a vi imate kovrdžavu kosu, budite spremni da svaki dan držite peglu za kosu u rukama i peglate svoju kosu.

Još jedan uradi sam savet: “Ako želite da budete lepi svaki dan, naučite koristiti četku i fen” savet od frizera Abergel-a.

5. Koliko će kratka biti moja frizura?

Zašto žene koje traže da im se kosa skrai samo santimetar ili dva na krajevima završe ošišane više nego što su htele?

“Deo problematike leži u tome što dva ili tri santimetra nekom deluju više na nekome manje” reče Abergel.

Njegov savet?

“Pokažite svom frizeru prstima koliko hoćete da odseče, ne govorite u santimetrima”

Hallowell takođe preporučuje da surađujete u procesu izrade frizure, da prstom bukvalno pokažete frizeru gde hoćete da odreće i koliko i dole treba prvi stepen da ide kod stepenaste frizure recimo (do brade).

Kada idete u salon, preferirajte da idete sa prirodnom kosom onakvom kakva jeste bez ikakvih ravnanja ili uvijanja. Tako ćete pomoći frizeru da vidi kakva je vaša prirodna kosa i šta sme da radi na takvoj kosi.

Ako vaš frizer nije razumeo koliko želite odseći i vi ste primetili da seče više, zaustavite ga odmah dok nije kasno.

“Na kraju krajeva, vi nosite na svojoj glavi frizuru, ne frizer” reče Abergel.

6. Da li treba da kupim neke proizvode za održavanje te frizure?

Budite oprezni sa ljudima koji vas bukvalno teraju da kupujete sprejeve, gelove dok ste u salonu. Oni nekad samo žele da prodaju proizvod.

 

7. Šta je uključeno u cenu?
Ova situacija je veoma česta: Posle šišanja, frizer će vas pitati da li želite i da budete isfenirani. 

Pomislićete da je to deo cele usluge, i reći ćete da da, onda ćete biti iznenađeni ako niste računali da će vam račun biti uvećan.

Na primer da li u cenu spada i: konsultacija, šampon, balzam, masaža glave, lekcija o održavanju frizure? Sve to pitajte ako niste sigurni.

Nikad ne govorite

“Šišajte koliko god hoćete” 

Ukusi su različiti, i vašem frizeru nešto može biti super, a vama se neće svideti. Zato razmislite pre nego vaš Edward Scissorhands frizer ne uradi katastrofu!

Edukacija: Profesionalni vlasuljar i frizer. Usavršavanje: 2010.godine Usavršio Nadogradnju kose (keratin, clip on, šivenje) Hobi: Pisanje o kosi i preparatima za kosu.

Posetite Frizerski Portal!

efriyerlogo