6 Osnovnih pravila održavanja vašeg lica zdravim

Face-whitening-tips-for-women

Ako želite sjajniju i snežno belu zdravu kožu, veoma je važno da se o svojoj koži brinete na pravi način i uzmete u obzir sve aspekte održavanja o kojem ćemo pričati. U ovom članku pričaćemo o šest stvari na koje trebate obratiti pažnju kako bi vaša koža bila zdrava.

Različiti tipovi kože imaju različite karakteristike i potrebe nege, takođe i različite problematike. Važno je prepoznati svoj tip lica i znati kako se postaviti i kako održavati takav tip kože kakvu vi imate.

Saveti za masno lice

Beauty-tips-for-oily-skin

Ovo je najzahtevniji tip kože od svih, i zahteva mnogo muke oko nege. Nevolje sa ovakvim tipom lica su nebrojene, ali uz pravi pristup prema situaciji, možete zasijati i kontrolisati ovakvu kožu na pravi način.

Najčešći problemi:

 • Gruba koža sa proširenim porama, proizvodi previše masti i konstantno vam lice izgleda zamašćeno.
 • Ovakvu kožu prate i česte akne i miteseri, takođe i tamne pjege.

Jednostavni savet za negu ovakve kože:

 • Uspostavite zdravu ishranu. Sve počinje iznutra pa tako i zdravlje kože. Jedite povrće, najviše sveže, i mnogo voća. Izbegavajte Fast Food i ostala pečenja sa mastima i holesterolom.
 • Uvek održavajte lice čistim. Čišćenjem lica sprečavate mašćenje i pojavljivanje akni.

Suha Koža

suha-koža

Ako ste mislili da ste nesrećni što imate masnu kožu, dopustite nam da vam predstavimo takođe veliki problem zvan “suha koža”. Suha koža vam može stvoriti veoma neugodan i bolan osećaj zategnutosti i suhoće pogotovo u zimskim danima na veoma niskom temperaturama, gde se vaša koža dodatno isušuje ako se o njoj ne vodi pravilna briga.

Česti problemi suhe kože:

 • Uz suhu kožu dolazi i do problema sa borama. Suha koža ima tendenciju da se ne oporavlja i da isušeni porni kanali ostaju u tom obliku kako su se i kreirali.

Jednostavni saveti za suhu kožu:

 • Ne kupajte se i ne umivajte se previše vrućom vodom
 • Nikada nemojte preskočiti da posle kupanja nanesete hidratantnu kremu na vaše telo.
 • Ne ostavljajte telo mokrim da se prirodno suši. Svu vodu sa tela posle tuširanja pokupite sa mekanim peškirom.

Kombinovana koža

kombinovana-koža

Sa ovim tipom kože imate malo karakteristika od oba prijašnja primera! Ovakav tip kože najčešće ima sjaj i glatkoću “masne kože” ali i neugodne karakteristike koje prate “suhu kožu”, a to su problemi pucanja kože, svraba oko nosa i očiju i crvenilo.

Svakodnevna nega kože

svakodnevna-nega-kože

Bez obzira koji je vaš tip kože, pobrinite se da je vaša koža redovno čista i da dobija svu potrebnu negu u zavisnosti koji je tip. Svakodnevno čišćenje kože od prljavštine i mrtvih kožnih ćelija neće dozvoliti da se u vašim otvorenim porama nakuplja još više prljavštine. Ovde ćemo pričati o načinima čišćenja a to su:

 • čišćenje
 • piling
 • toniranje
 • hidratacija

Saveti za čišćenje kože:

Naša koža je svakodnevno izložena jednom postotku prašine, gasova i zagađenom vazduhu što rezultira suhoćom i beživotnošću kože. Čišćenjem kože održavate besprekorni sjaj vaše kože. Jedino ako ste očistili kožu na pravi način, prelazite na sledeće korake piling, toniranje i hidrataciju.

Saveti za piling lica:

Čišćenje lica s vremena na vreme neće učiniti čuda ukoliko ne primenite piling lica i ne skinete sve mrtve ćelije sa kože. Piling lica je specijalizovam za skidanje mrtve kože, svežinu i glatkoću lica. Ukoliko imate masno lice, piling vašem licu je potreban barem jednom sedmično.

Prirodni recepti

sok-od-narandže

Vitamin C je veoma bitan za zdravlje kože i najviše ga ima u soku od narandže. Takođe, fantastičan način da započnete svaki dan je da uzmete pola limuna iscedite ga u čašu vode i dodate kašičicu meda u to. Sa takvom dnevnom dozom vitamina C vašem zdravlju nema kraja. Zapamtite zdravlje ide iznutra a ne iz vana, nikakve kreme vam ne pomažu ako nemate pravilan unos vitamina iznutra.

vitamin-a-šargarepa-i-lubenica

Vitamin A je takođe bitan u vašoj svakodnevnoj ishrani. Da biste imali zategnuto i sjajno lice trebate takođe uključiti u ishranu i nemasno mleko, kuvana jaja i ribu. Šargarepa je takođe fantastična za kožu, njen beta karoten će vam pomoći da pocrnite u kratkom roku. Lubenica je prebogata vitaminima koji će pomagati vašoj koži da se regeneriše iz dana u dan. Zato koristite ove sezonske voćke jer zimi nemate baš puno izbora.

 

Edukacija: Profesionalni vlasuljar i frizer. Usavršavanje: 2010.godine Usavršio Nadogradnju kose (keratin, clip on, šivenje) Hobi: Pisanje o kosi i preparatima za kosu.

Posetite Frizerski Portal!

efriyerlogo