5 najpoznatijih balkanskih manekenki

Manekenke… Pitajte bilo koju djevojčicu da li bi htjela postati jedna od njih, teško da ćete dobiti odričan odgovor. Naravno, prve asocijacije na život manekenki su slava, bogatstvo, glamur, ljepota i seksipil. I to i nije daleko od istine, odnosno, bolje bi bilo reći – sve je to istina, ali nije baš potpuna. Postoje i mnoge, manje lijepe stvari koje su sastavni dio svakodnevice i posla onih koji su život posvetili manekenstvu.

Gledano očima posmatrača, očima kupca i konzumenta, proizvod koji nam je modna industrija namijenila u neraskidivoj je vezi sa modelom koji nam je predstavlja, i dok na televizijskoj reklami ili bilbordu ne možemo potvrditi kvalitet robe koju reklama predstavlja, naše povjerenje kupiće brend – kao vlasnik proizvoda, i model koji nam, uglavnom na provokativan način predstavlja i garantuje kvalitetu ponuđenog artikla.

Matematika današnje globalne trgovine modom je prilično jasna. U jednačinu uvrstite sve ove povoljne faktore i željeni rezultat doći će vrlo brzo. Balkanske zemlje iznjedrile su zavidan broj manekena i manekenki, a neki od njih su postali kultna imena i jedni od najplaćenijih svjetskih top modela.

Nataša Vojnović

Rođena 1979. godine u Brčkom, Nataša je sa 12 godina potražila spas od dolazećeg rata, u Beogradu. U modne vode ulazi još 1996. kada je postala Elitovo lice godine, a 1999. počinje profesionalnu karijeru modela. Radila je za Fendi, Balenciagu, Karla Lagerfelda, Chanel, Yves Saint Laurent, Gucci, Calvin Klein, Christian Dior i mnoge druge. Na naslovnici srbijanskog magazina Elle pojavljuje se 2010, 2012. i 2014. godine. Danas živi i radi u New Yorku, i još je aktivna članica svijeta vrhunske mode.

Amra Silajdžić

Amra je djevojka Sarajeva, gdje je rođena 1984. godine. Sa 16 godina postaje pobjednica Metropolitan Top Model izbora, i to joj otvara vrata ka svijetu mode, a prve profesionalne korake pravi kao članica pariške Elite Model agencije. Pojavljivala se na naslovnicama časopisa Elle, Geniux i Dani, a kao reklamno lice predstavljala je lanac robnih kuća Anchor Blue, te vrhunske firme poput Mercedesa i Lexusa, i poznate brendove sportske opreme. Okušala se i u glumi, a u toj branši vidi se i u budućnosti. Danas je supruga fudbalera Edina Džeke, s kojim je početkom 2016. dobila i kćerkicu.

Korina Longin

Rođena 1982. godine u Zadru, Korina je od djetinjstva plijenila egzotičnom ljepotom, a već sa 11 godina ponosno je hodala lokalnim modnim pistama. Sa svojih 15 godina starosti pojavljuje se kao reklamno lice Dolce & Gabana, i Guess?. Njeno lice je sve češće krasilo bilborde i naslovnice vodećih modnih magazina, te sa 18 godina Korina stiče status top modela i učestalo se pojavljuje u sve časopisa iz svijeta mode. Elle, Vogue, Cosmopolitan i Cosmo prečica su joj za Pradu, Fendi i Chanel, a sve to dovodi je do njenog glavnog cilja – Victorias Secret. Na stranice svoje karijere upisala je još i saradnju sa brendovima Dolce & Gabbana, Kenzi, John Galliano, Jean Paul Gaultier, a okušala se i u snimanju muzičkih spotova, dok je njena glumačka karijera ostala samo u najavi.

Katarina Ivanovska

Lijepa makedonka rođena je 1988. godine u Skoplju. Sa 16 godina počinje svoju manekensku karijeru, pojavljujući se na milanskim modnim pistama, nakon što je izašla kao pobjednica Look Models International takmičenja za mlade nade u svijetu manekenstva, u rodnoj Makedoniji. Njena krijera se grana i na glumačku branšu, te je glumila u češko-makedonskom filmu „The Third Half“. Krasila je stranice magazina Elle, ruskog i italijanskog Vogue, Citizen K i Stiletto, te naslovnice magazina Maxima i Diva, a 2006. postaje reklamno lice za D&G. Godine 2011. potpisuje ugovor za reklamiranje Victorias Secret proizvoda.

Maja Latinović

Rođena 1980. godine u selu kod Kikinde, Maja je sa 16 godina sasvim slučajno uplovila u modne vode, kada ju je sestra prijavila na lokalno takmičenje za mlade modele. Modni izviđači su je odmah primjetili i pozvali u Milan. Sa 19 godina je već živjela i radila u New Yorku, i postala zaštitno lice kampanje Roberta Cavallia, te osvanula na naslovnici časopisa Vogue. Sarađivala je sa vodećim svjetskim kreatorima poput Ralpha Laurena, Donne Karan, D&G, Versace, Chanel, Cavalli, Oscar de la Renta i mnogim drugima. Šlag na tortu njene popularnosti je i pojavljivanje u spotu „Change Clothes“ američkog repera Jay Z-a.

Reference:

https://models.com/models/natasa-vojnovic

http://www.biografija.org/moda/amra-silajdzic/

http://www.cromoda.com/tko-su- pravi-hrvatski- modeli-a- tko-takozvane- starlete

http://nymag.com/fashion/models/kivanovska/katarinaivanovska/

http://www.blic.rs/zabava/vesti/top-pet- srpskih-modela/x2lyb9n

Velika obožavateljica Mode i Modnih dodataka. I sama je Modna kreatorica i bavi se proizvodnjom i dizajnom sopstvenih odevnih predmeta.

Posetite Frizerski Portal!

efriyerlogo