5 balkanskih lokacija za provesti zimski odmor

Na spomen zimovanja u evropskim zimskim draguljima, prva asocijacija su, naravno, Alpe, i sva raskoš i sadržaji koju vam nude i omogućavaju tamošnja skijališta i zimski rekreacioni centri. Ipak, da biste proveli sedmodnevni odmor u poznatim, alpskim zimovalištima moraćete izdvojiti najmanje 700 eura, a nerijetko i više od toga. Našem narodu teško je prihvatiti zimovanje koje je skuplje od ljetovanja, pa je trošenje tolike količine novca za kratki zimski odmor, često neprihvatljivo. Alternativne lokacije koje nude gotovo istu količinu zabave, rajskih zimskih pejzaža i visoku kvalitetu usluge i smještaja, su nam dostupne i u najbližem komšiluku, i pravi su izbor za sve one željne zimskog odmora za pamćenje, ali po cijenama koje nam neće odzvanjati u glavi tokom svih nekoliko dana provedenih na snježnim obroncima planina.

Kopaonik

Locirana u južnim krajevima Srbije, planina Kopaonik se diči sa oko 62 kilometra skijaških staza, namijenjenih svim vrstama ski sportova, tako da svako ko se odluči za ovo zimovalište može pronaći nešto za sebe i svoj ukus. Pored disciplina alpskog i nordijskog skijanja, Kopaonik svojim posjetiocima nudi noćne skijaške avanture, te vrtiće i škole za najmlađe početnike. Cijene boravka se kreću od oko 30-35 evra po danu, odnosno noćenju, pa do višestruko skupljih luksuznih smještaja, za one sa najdubljim džepom i najvećim zahtjevima. Sistem za vještačko osnježivanje pokriva veliku većinu skijaških staza na Kopaoniku, pa se samim tim, sezona može produžiti po potrebama posjetilaca, a svi kapaciteti skijaških staza su dobro povezani sistemima žičara i ski liftova. Snježni park na Kopaoniku nudi mogućnost raznih sezonskih takmičenja, međunarodnog i domaćeg karaktera.

Jahorina

Kao pripadnica dinarskog planinskog sistema, Jahorina se nalazi u centralnom dijelu Bosne i Hercegovine, na 30ak kilometara od Sarajeva, i proteže se u dužini od oko 25-30km, dok je široka 5-15km. Svojom lokacijom, Jahorina se našla na mjestu uticaja dvaju klima, mediteranske i kontinentalne, pa se kao rezultat toga javljaju odlični uslovi za zimske sportove, sa oko 180 snježnih dana u sezoni. I pored toga, temperature su podnošljive i rijetko kad padaju niže od -10° u toku dana. Reljef ove planine odlikuju blage padine i zaobljeni vrhovi, a blizina važnih puteva i međunarodnog aerodroma Sarajevo, čine je lako dostupnom svim vrstama turista koji se odluče posjetiti ovaj Bosanski zimski dragulj. Cijene boravka u smještajima koje Jahorina nudi kreću se od oko 25 evra za noćenje, pa na više, a veliki izbor luksuznih boravišta svrstava je u jako poželjne zimske lokacije i za zahtjevnu evropsku i svjetsku elitu.

Bjelašnica

Samo ime ove planine govori vam da je u pitanju lokacija koja je neobično dugo prekrivena snijegom, tačnije negdje od oktobra, ili novembra, pa sve do maja. Bjelašnica je takođe na raskršću kontinentalne i mediteranske klime i to je čini podložnom velikoj količini padavina u toku i van zimske sezone. Preko ljeta je prekrivena gustom travom, dok je preko zime kiti i preko 3m snježnog pokrivača, a najniže temperature padaju i ispod -40° celzijusove skale. Kao najviši skijaški vrh u BiH, Bjelašnica je bila uključena u organizaciju zimskih olimpijskih igara 1984. i tada su na njoj izgrađeni brojni turistički i sportski objekti, koji se i danas koriste. Oko 8,5km skijaških staza su na usluzi ljubiteljima zimskih sportova, a skijanje na strmim obroncima Bjelašnice prestavlja vrhunsku avanturu i neponovljiv doživljaj svima koji se odvaže na to. Cijene boravka se kreću od 25-30 evra za noćenje u jeftinijim hotelima i privatnom smještaju, do višestruko veće sume za boravak u luksuznim smještajima u neposrednoj okolini.

Kranjska gora

Zimska turistička destinacija na sjeverozapadu Slovenije, nudi bogat izbor skijaških i ostalih zimskih sadržaja, na veoma visokom nivou. Svoje mjesto tamo će naći svi, od profesionalnih zimskih sportista, pa do rekreativaca i najmlađih početnika. Cijene boravka u Kranjskoj Gori su nešto više od sličnih zimskih lokacija u BiH, Srbiji i Hrvatskoj, zbog pripadnosti standardima Evropske Unije, ali uređenost i spektar usluga koje dobijate posjetom ovog odmarališta ih potpuno opravdavaju.

Borovec

Kao jedan od najpoznatijih i najstarijih skijaških centara u Bugarskoj, Borovec predstavlja idealnu lokaciju za zimski odmor, naročito zbog blizine granicama naših zemalja. Mogućnost uživanja u svim vrstama zimskih sportova, i nestvarno lijepi zimski pejzaži, čine ga atraktivnom lokacijom i za najzahtjevnije turiste, a cijene boravka na ovom odmaralištu su više prilagođene prosječnom evropskom džepu, nego većini nas samih.

Izvor:

http://www.topdestinacije.com/

Edukacija: Profesionalni vlasuljar i frizer. Usavršavanje: 2010.godine Usavršio Nadogradnju kose (keratin, clip on, šivenje) Hobi: Pisanje o kosi i preparatima za kosu.

Posetite Frizerski Portal!

efriyerlogo