4 stvari koje vaša kosa može reći o vašem zdravlju

Većina nas misli da se na našoj kosi ne vidi da li smo zdravi ili nismo, ali kao i naši nokti , kosa je produžetak ( ne doslovno ) našeg tijela koji nam može dati naznake kakvo je naše sveukupno zdravlje . Ovdje ćemo vam pokazati četiri znaka kako po kosi da znate da nešto nije uredu sa vašim tijelom i zdravljem.

Ako ste nekada imali debelu , sjajnu kosu koja se pretvorila u rijetku i bez sjaja , prvo na šta ćete obratiti pažnju je to šta ste radili sa svojom kosom u zadnje vrijeme. Jeste li plivali u bazenu u kojem voda sadrži mnogo hlora? Jeste li često farbali kosu? Ove stvari , između ostalog , mogu uzrokovati da kosa izgubi svoj nekadašnji sjaj. Ali retka i suha kosa može takođe biti znak hipotireoze , ili mogući problem sa štitnjačom i u tom slučaju štitnjača ne proizvodi dovoljno hormona i to se odražava na kosi uzrokujući usporavanje vašeg metabolizma. Ostale znakove hipotireoze može biti iznenadno debljanje, neobjašnjiv umor i kada vam je stalno hladno. Ako sumnjate u hipotireozu da je krivac vaših problema, razgovarajte sa svojim lekarom o testiranju vašeg ​​nivoa štitnjače.


Mnogo ljudi pati od peruti koja se lako tretira sa šamponom protiv peruti , ali ako se vaša perut pretvori u debele ljuskave mrlje , to može biti znak da imate psorijazu. Psorijaza je autoimuna bolest u kojoj koža spada i odbacuje se sa skalpa. Ako imate još jednu od autoimunih bolesti , kao što su multipla skleroza ili Crohnova bolest , to još više povećava šanse da ćete dobiti psorijazu , tako da ta stanja morate pratiti.

Prosječna osoba gubi oko 100 dlaka dnevno ( po izgledu moje četke za kosu na kraju dana , rekla bih da je moj prosjek bliži dve ili tri stotine ) . Ovaj gubitak kose je normalan i ne čini kosu tanjom. Ali ako osetite da kosa počinje da biva znatno tanja ili kada je četkate opada u gomilama , to može biti loš znak. Ponekad gubitak kose možte pripisati nedavnom stresu, kao što su razvod ili gubitak posla. U drugim slučajevima , gubitak kose može biti još jedan znak hipotireoze ili znak hormonalne neravnoteže. Ipak , postoji i nekoliko lijekova , uključujući i neke pilule za kontracepciju i antidepresivi , koji mogu kao nuspojava korištenja dovesti do gubitka kose.

Da , gubitak kose može značiti nekoliko stvari , tako da u ovom slučaju , najbolje je da razgovarate sa svojim lekarom o ovim simptomima. Također , ako sumnjate u svoje lekove, razgovarajte sa svojim doktorom o alternativnim metodama liječenja.

Na kraju , još jedan znak ozbiljnijeg problema može biti samo suha , lomljiva kosa koja lako puca. Kosa se ​​sastoji od proteina koji se zove keratin , a ako kosa ne dobije dovoljno proteina u ishrani, to može oslabiti kosu. To bi mogao biti još jedan izdajnički znak bolesti štitnjače, pa nemojte rizikovati i zakažite pregled.

Edukacija: Profesionalni vlasuljar i frizer. Usavršavanje: 2010.godine Usavršio Nadogradnju kose (keratin, clip on, šivenje) Hobi: Pisanje o kosi i preparatima za kosu.

Posetite Frizerski Portal!

efriyerlogo