3 najbolja čaja za zdravlje mokraćnih kanala

Zdravstvene probleme urinarnog trakta možemo opisati kao, u najmanju ruku, neugodne, bolne i uporne, i možemo se smatrati srećnim ako njihovo liječenje ne zahtjeva posebne, bolničke tretmane. Kao najbolja preventiva, ili liječenje koje ne traži intervenciju medicinskih stručnjaka, ističu se prirodni lijekovi, u ovom slučaju posebno čajevi.

Gotovo svima je asocijacija na borbu sa ovom vrstom zdravstvenih problema isključivo uvin čaj, i malo ko ga nema u plakarima svoje kuhinje. Z njim ćemo, međutim, posegnuti samo onda kada je problem već tu. Realno, kad ste vidjeli da neko pije uvin čaj – čisto onako?

Najčešći uzročnici urinarnih infekcija su kolonije loših bakterija crijevne mikroflore, i u zavisnosti od kvantiteta njihovog prisustva, snaga i trajanje infekcije može biti manjeg obima, ili će nas mučiti i po nekoliko dana, pa čak i sedmica. Poznato je da su probiotički jogurti najbolji zaštitnici i reparatori crijevne mikroflore, ali kod već prisutne infekcije čajevi su, vjerovatno, najbolje rješenje za ublažavanje simptoma i efikasnu borbu protiv uzročnika upale.

Uvin čaj

Čaj od uve, ili medvjeđeg grožđa, posebno se diči epitetom borca protiv urinarnih infekcija, prvenstveno zato, jer sadrži moćna antibakterijska jedinjenja, a dodatni doprinos daju i diuretička svojstva koja pomažu pročišćavanje sistema putem češćeg izmokravanja. Najčešća greška koja rezultira izostankom ljekovitih svojstava pri terapiji uvinim čajem je ta, što ga većina ljudi ne pije uz dozu sode bikarbone. Soda je aktivan neutralizator kiselina u organizmu, a da bi uvin čaj imao puno dejstvo u liječenju problema urinarnih puteva, mokraća ne smije biti kisela, odnosno pH vrijednost mora biti oko optimalnih 7. Uzimanje sode se preporučuje prije konzumacije čaja, bez miješanja sa njim, i u količini od jedne do dve kašičice. Za vrijeme trudnoće i dojenja, konzumaciju uvinog čaja treba izbjegavati, a godišnje ga ne treba piti duže od 4 – 5 sedmica – zbirno, dok se dnevna količina ograničava na tri šolje.

– Jednu kašiku suhog uvinog lista prelijte sa 250 – 300ml vruće vode, te nakon 15ak minuta procjedite i pijte bez dodataka šećera i zaslađivača.

Brusnica

Popolarnost brusnice u liječenju urinarnih infekcija, u zadnje vrijeme je sve veća, a razlog tome su naučna istraživanja koja potvrđuju efektivno djelovanje njenih sastojaka u zaštiti zidova mokraćnih kanala od bakterije Escherichie coli. Prisustvo ove bakterije u mokraćnim kanalima dovodi do neugodne infekcije, a kako dejstvo i razmnožavanje Escherichie zavisi od čvrstoće njenog prijanjanja za stijenku kanala, brusnica se ističe kao idealan zaštitnik, jer sadrži supstance koje sprječavaju prijanjanje i zadržavanje bakterije u urinarnom traktu. Kako se djelovanje čaja, ili soka od brusnice oslanja na blago povećavanje kiselosti mokraće i sluznice mokraćnih kanala, ne preporučuje se istovremena konzumacija uvinog čaja sa čajem od brusnice, jer će vjerovatno rezultirati međusobnim poništavanjem dejstva.

– Oko 30g suhih plodova brusnice dodajte u pola litre vode, i prokuhavajte dok polovina tečnosti ne ispari. Postupak i konzumaciju ponovite do tri puta dnevno, a ako nemate problema sa povišenim nivoom šećera u krvi, zasladite čaj sa kašičicom meda.

Kukuruzna svila

Čaj od kukuruzne svile je manje uobičajen od ostalih popularizovanih čajeva za liječenje i sprječavanje raznih bolesti, ali ništa manje djelotvoran. Prisustvo antiseptika koji imaju detoksikacijske osobine doprinosi procesu pročišćavanja urinarnog trakta kao i čitavog organizma, a uz antibakterijsko i detoksikacijsko djelovanje, kukuruzna svila pomaže pri regulaciji zadržavanja vode u organizmu. Sav višak vode se odstranjuje i izbacuje iz organizma, što omogućava lakšu regulaciju tjelesne težine i efikasniju eliminaciju loših bakterija prisutnih u crijevima i mokraćnim kanalima. Kukuruzna svila važi za jedan od najboljih prirodnih diuretika.

– Jednu kašiku dobro osušene kukuruzne svile prelijte sa 3dl vruće, ali ne ključale vode. Ostavite nekoliko minuta da se ohladi i pijte uz dodatak limuna – po želji. Preporučuju se do tri šolje ohlađenog čaja dnevno.

Čajni koktel za zdravlje mokraćnih kanala

– 20g žalfije

– 20g breze

– 20g rastavića

– 20g uve

– 20g bijelog sljeza

Bijeli sljez pripremite odvojeno od ostalih čajeva, natapajući ga preko noći u hladnoj vodi. Ostale sastojke u količini od 5 kašika pomiješati i preliti sa jednom litrom ključale vode, te takođe ostaviti preko noći. Ujutro dodajte bijeli sljez ostalim sastojcima, procijedite dobijenu smjesu, podijelite u 5 jednakih dijelova i pijte u toku dana, u razmacima od po par sati.

Izvor:

https://www.cajevi.org/vocni-cajevi/caj- od-brusnice/

http://www.kakolijeciti.com/dali-ste- upoznati-sa- ljekovitim-svojstvima- kukuruzne-svile/

http://www.krenizdravo.rtl.hr/prehrana/dodaci-prehrani/uvin- caj-protiv- infekcija-mokracnog-sustava

http://zena.blic.rs/Zdravlje/8530/5-cajeva- za-urinarne- infekcije

Velika obožavateljica Mode i Modnih dodataka. I sama je Modna kreatorica i bavi se proizvodnjom i dizajnom sopstvenih odevnih predmeta.

Posetite Frizerski Portal!

efriyerlogo