10 stvari na koje trebate obratiti pažnju dok vježbate u teretani

namitha-gym-workout-picDanašnji način života jako je stresan, te svako od nas treba da se pronađe u određenoj fizičkoj aktivnosti koja nam prija i odgovara, bilo da se sprovodi u otvorenom ili u zatvorenom prostoru. Mnogi od nas odlučuju se na vježbanje u teretani uz stručno lice, instruktora koji će nam pomoći u postizanju željenih rezultata. Međutim, vježbanje nije samo puko prepuštanje uputstvima instruktora, već postoje i stvari na koje mi, kao odgovorni vježbači, moramo obratiti pažnju. Imajte na umu da ste vi odgovorni za vaše zdravlje i potpuni ugođaj u određenoj fizičkoj aktivnosti, bilo da se ona sprovodi u teretani ili nekoj sali, u prirodi, itd. Ako ste se opredijelili za teretanu, onda morate biti dobro informisani o uslovima koje pruža teretana i stručnosti kadra u istoj.

1. Razmislite da li je teretana zaista mjesto gdje želite da vježbate; pogotovo ako ste vježbač početnik, nemojte se odlučivati za skupe programe, bacati i vrijeme i novac, misleći da ćete time postići rezultate; prvo probajte par individualnih treninga uz savjete instruktora da bi ste otkrili da li vam zaista odgovara takav način rada.

2. Da li je teretana preporučena od strane drugih vježbača takođe je važno, mada ne presudno. Jedno je sigurno – ako smo svoje tijelo i zdravlje prepustili treneru za koga smo čuli da posjeduje odgovarajuće stručno znanje, prije ćemo se opredijeliti za njega nego otići u neku od teretana bez ikakve prethodne informisanosti. Naravno, preporuka mora postojati, ipak je naše tijelo, a samim tim i zdravlje u pitanju.

3. Morate reći šta želite! U prvom razgovoru sa instruktorom skrenite pažnju na dijelove tijela koje želite da korigujete, najviše želite da obrati pažnju u radu sa vama. Ovaj se razgovor mora obaviti pred sam početak trenažnog procesa, prije prvog treninga, kako bi vaš trener napravio odgovarajući program vježbanja. Nikako nemojte pristati na ,,već osmišljen program” koji će vam dati na papiru uz par kratkih površnih instrukcija, ubjeđujući vas da je to ono što treba da radite, da su to vježbe koje vam odgovaraju. Svačije tijelo je drugačije, ne postoji već unaprijed smišljen program vježbanja. Postoje različite forme treninga, ali sigurno je da instruktor nije mogao da ima unaprijed smišljen program a da pritom ne porazgovara sa vama prvo i ne procijeni šta možete, a šta ne možete da radite.

gym_workout_for_beginners

4. Osluškujte svoje tijelo! Jako je važno pratiti reakcije svog tijela, tj. da li postoji pozitivan feedback između vašeg tijela i vježbanja. Prvi rezultati primjećuju se ubrzo, već par dana nakon što ste počeli da vježbate. Ako je vježbanje pravilno i kvalitetno, osjećaćete određene promjene kao što su dobro raspoloženje, upala mišića u vidu blažih bolova, nikako uz prisustvo oteklina ili naduvenosti mišića – to je znak da nešto nije u redu. Ako do toga dođe, prekinite vježbanje i posavjetujte se sa vašim ljekarom. Važno je i da li osjećate da ste puni elana i energije za obavljanje svakođnevnih životnih obaveza, jer fizička aktivnost tome i služi. Ako ste često umorni, ako osjećate umor tokom većeg dijela dana, znajte da nešto nije u redu, možda ste se preforsirali ili vam određeni program vježbanja ne odgovara.

5. Sprave na kojima radite moraju biti ispravne i morate biti dobro upoznati sa njima jer svaki vaš pogrešan pokret na istoj može rezultirati povredom. Instruktor vas mora prvog dana upoznati sa spravama, pokazati vam kako funkcionišu. Većina sprava je laka za rukovanje, ali ako ste početnik koji prvi put kreće sa vježbanjem, obratite posebnu pažnju na instrukcije, jer što pravilnije odradite vježbu, to je vježbanje kvalitetnije, a samim tim i rezultati brži.

6. Kada radite sa instruktorom, trudite se da ponovite svaku vježbu što bolje; ako vam pak neka vježba ne ide od ruke, ako se mučite da je ponovite, tražite adekvatnu zamjenu za nju. Nikako nemojte na silu raditi neku vježbu samo zato što vam je to instruktor rekao. Svako tijelo je drugačije, nismo svi istih fizičkih predispozicija; bolje uraditi lakšu vježbu sa većim brojem ponavljanja nego težu sa manjim brojem ponavljanja. Postoje mnoge vježbe koje se mogu pokazati u zamjenu za onu koja vam ne ide ili je otežano radite. Imate puno pravo da zamolite vašeg instruktora da vam je pokaže. Ne želite da radite nešto što vam ne prija, jer na taj način rizikujete da vam fizičko vježbanje ne bude prijatno. Mnogi zbog toga i odustaju od vježbanja.

7. Vodite računa o tome kakav je prostor u teretani u kojoj vježbate. Razni vježbači sa različitim navikama dolaze u teretanu, a najveće probleme, među kojima su ukočen vrat, leđa i mnoge povrede, može uzrokovati promaja. Nemojte se nikada izlagati promaji zato što neko ne želi da zatvori prozor jer mu je isuviše vruće – možda njemu ne smeta, ali sigurno da će se uvijek naći neko kome to ne prija. Uostalom, svaka bolje opremljena teretana mora biti aklimatizovana tako da je temperatura samo par stepeni ispod, ako govorimo o ljetnjem periodu, ili dovoljno iznad temperature napolju, ako govorimo o zimskom periodu.

8. Ne smije se desiti da su pauze između vježbi velike, kao što ne smije da postoji veliki razmak među serijama u vježbi. Takva vježba nema efekta na vaše tijelo, a isto tako se može desiti da vam se temperatura tijela spusti i na taj način rizikujete da se povrijedite.

9. Morate biti 100% prisutni prilikom vježbanja. Ne smije se desiti da vam razmišljanje o nečemu okupira pažnju jer ćete onda cijeli trening odraditi polovično. Razmišljajte o svakom pokretu, osjetite mišiće dok rade i skoncentrišite se na cjelokupno vježbanje. Fizička aktivnost kao sredstvo opuštanja i dobrog raspoloženja, neprocjenjiva je.

10. Deseti razlog vašeg starta treniranja je vaše zdravlje!

Edukacija: Profesionalni vlasuljar i frizer. Usavršavanje: 2010.godine Usavršio Nadogradnju kose (keratin, clip on, šivenje) Hobi: Pisanje o kosi i preparatima za kosu.

Posetite Frizerski Portal!

efriyerlogo