10 pravila za održavanje kose, koje sigurno kršite!

1) Nađi šampon bez previše aditiva. Kada šampon puno pjeni, ne znači da je dobar i da čisti dobro kosu. Šamponi koji daju pjenu su često previše preopterećeni hidratantnim aditivima, što može prouzrokovati da vam kosa ostane prljava i poslije pranja. Tako da je najbolje da se odlučite za formulu sulfat-free.

2) Kada završavate pranje kose, prije nego što izađete iz kade, okrenite hladnu vodu na trenutak i brzo isperite kosu sa njom. To pomaže zapečatiti kutikule koje su se otvorile toplom vodom.

3) Ohladite kosu poslije feniranja sa hladnim vazduhom iz fena. Naime, kada ste završili feniranje, pustite na fenu hladan vazduh i ispušite kosu. Ovo će pomoći dlaci da se prirodno složi i ne elektriše. Takođe, ste joj pomogli da se brže ohladi i izbacili višak toplote iz dlake.

4) Štitite li svoju boju kose, dodatcima balzama za farbanu kosu? U lokalnim drogerijama, ako ste ofarbani, nađite preparate koji čuvaju boju vaše kose. Tako će vam se boja manje ispirati i uvijek će imati sjaj i svježinu.

5) Koristite viklere za veliki volumen. Za seksi mačkast izgled, na kruni glave postavite par viklera koji će vam pojačati volumen. Ostavite viklere 30 minuta i onda ih skinite. Ovisno o prilici možete a i nemorate koristiti lak za kosu. Eto još jednog korisnog savjeta. Veći volumen u profilu je definitivno bolji od slijepljene kose!

6) Otarasite se peškira. Držeći kosu u peškiru dok se suši, ne dozvoljavate folikulu dlake da se ohladi. Kosu dobro iscedite u peškir i onda je pustite prirodno.

7) Nanosite proizvode za zaštitu dlake od pegle, feniranja i ostalog. Špricajte na kosu proizvode prije stilizovanja koji ostaju na kosi.

8) Ne prterujte u dužini držanja kose na fogaru ili pegli. Dovoljno je svega 10 sekundi za lokne o kojim ste maštali.

9) Ukoliko vam je kosa nakon buđenja pustila lokne i izgleda stršavo. Ne morate je odmah prati, dovoljno je da je poprskate malo vodom i isfenirate na ravno. Zapamtite, nije zdravo prati kosu svaki dan, to je isušuje i neda joj da se napije svojih prirodnih masti.

10) Koristite suhi šampon ukoliko vam se kosa brzo masti. Nanesite suhi šampon na glavu i rastresite ga po cijeloj kosi. Dobra strana ovog suhog pranja je ta što će vam dati dobar volumen.

Savjeti poznatih: Vanessa Collington, stilista u Louis Licari salonu lepote; Tami Jenson stilista u Prive salonu; Matt Fugate frizer i stilista u Sally Hershberger salonu lepote; Davide Marinelli frizer i stilista u De Berardinis Salonu.

Edukacija: Profesionalni vlasuljar i frizer. Usavršavanje: 2010.godine Usavršio Nadogradnju kose (keratin, clip on, šivenje) Hobi: Pisanje o kosi i preparatima za kosu.

Posetite Frizerski Portal!

efriyerlogo